Rövargrottan

Rövargrottan ligger norr om Västerås. Om Rövargrottan berättas att här gömde sig fredlösa bönder från Erik Nilsson Pukes här, som i mitten på 1400-talet tog sin tillflykt till grottan. Detta för att undkomma Karl Knutsson Bondes män.

Erik Nilsson Puke var väpnare, folkledare, riksråd och Engelbrekts närmaste man. Han sägs ha uppviglat bönderna i Mälardalen till att göra uppror mot Karl Knutsson Bonde (den hårdföre man som var kung tre gånger och som blev avsatt samtliga gånger) i december 1436.

Rövargrottan
Rövargrottan

Karl Knutsson Bonde samlade då sina trupper för att med hårdhänta medel kväsa upproret, bland annat brändes fyra bönder på bål i Västerås och staden Torshälla plundrades. Men i den strid som antingen kallas för slaget vid Hällaskogen eller Haraker, besegrades Karl Knutsson Bonde av Erik Nilsson Pukes dalkarlar. Efter slaget slöts ett stillestånd och Erik Nilsson Puke fick fri lejd till ett möte med Karl Knutsson Bonde i Västerås.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC15VCV

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/2ae9b1ea-3c8b-423d-9ad6-362c9f1a4392

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Rövargrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grotta vid Fröslunda

Grotta vid Fröslunda ligger norr om Västerås. Grottan är en blockgrotta som är 4 gånger 2 meter.

Rövallskojan

Rövallskojan är en övernattningsstuga som ligger längs Bruksleden. Stugan står öppen för den som vill ta en rast eller övernatta. Bruksleden är en vandringsled som går genom Bergslagen och Dalarna och är totalt 270 km lång. Etapp 7 på Bruksleden går mellan Långsjön och Ramnäs, via Rövallskojan. Du passerar i kanten på Orrmossen och kommer därefter fram till Rövallskojan, en liten stuga i en glänta i skogen.

Skålbystugan

Skålbystugan är en övernattningsstuga som ligger längs Bruksleden. Stugan har fyra bäddar och en kamin och ligger på en liten höjd i skogskanten. Bruksleden är en vandringsled som går genom Bergslagen och Dalarna och är totalt 270 km lång.

Mattssons torn

Mattssons torn ligger väster om Sala. Tornet liknar till visst del ett brandtorn, men det är byggt 1981 av en radioamatör.

Stenbjörnskojan

Stenbjörnskojan är en övernattningsstuga som ligger längs Bruksleden. Bruksleden är en vandringsled som går genom småkuperad vildmarksterräng och karaktäriseras av de många mossar och våtmarker man passerar. Leden går i stort sett enbart på skogsstigar, undantaget två kortare sträckor på grusväg. Stenbjörnskojan är en gammal skogs-arbetarkoja med stall från 1930-talet och används nu som rast- och övernattningsstuga. Leden går upp på Stenbjörns-berget från kojan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.