Rövarkulorna

Rövarkulorna ligger mellan Filipstad och Storfors i Värmland. Rövarkulorna är blockgrottor i en samling stora stenblock. Enligt sägnen ska grottorna under 1600- och 1700-talet varit hemvist för rövare.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC186G1

Källa: https://www.storfors.se/upplevaochgora/fritidsaktiviteterochfriluftsliv/vandring.4.55cd3a5d147583335eb1868.html

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/3202106d-1e7b-4e60-a93d-b927f4a52ace

Källa: Svenska Grottor

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Rövarkulorna

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Fridens Grotta

Fridens Grotta är en blockgrotta väster om Filipstad. Det sägs att en hembrännare som som hette Frid i efternamn hade grottan som tillhåll. Frid har förekommit i Nils Ferlins revyer på 1920-talet.

Hastabergsgryten

Hastabergsgryten ligger nordost om Filipstad. Här finns två blockgrottor, den längsta är 9 m lång, 2 m bred och 1,7 m hög. Den mindre är 7m lång, 0,5 m bred och 0,5-1 m hög.

Skribogruvorna

Skribogruvorna ligger norr om Filipstad intill Skribotjärnen. Gruvorna är som är ganska små nämns första gången 1767. Kvar finns en mindre stollgång alternativt en horisontell ort som är drygt 10 meter djup. Källa: http://www.filipstadsbergslag.com/gruvor/nordmark/finnshyttebergsfaltet.html Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/c188665e-85

Tilas Stoll

Tilas Stoll ligger på Högbergsfältet nordväst om Filipstad. Tilas Stoll en horisontell gruvgång en så kallad stollgång. Ursprungligen byggdes den för att avvattna gruvan, men nu gör den det möjligt att gå in och se gruvan från insidan. Gruvan och stollgången är idag ett populärt utflyktsmål och fotomotiv. Tilas Stoll vid Högbergsfältet Vid Högbergsfältet även en stor mängd andra gruvor, men dessa är går tyvä

Skatviksgrottorna

Skatviksgrottorna är ett naturreservat sydväst om Grythyttan. Här finns fyra stycken karstgrottor. Dessa grottor har skapats av att vatten löst upp kalken i stenen. I Sverige finns de flesta karstgrottorna i fjällkedja.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.