Rövarkulan

Rövarkulan är en grotta öster om Björklinge i Uppland. Grottan är fem gånger fyra meter. Enligt sägnen ska rövare hållit till här. En av rövarna hade träffat en flicka som plockade ärtskidor i en åker. Han försöket vänslas med henne, då det inte gick, bar han henne hem till rövarkulan. Korgen med ärtskidor hade flickan med sig och kunde släppa ärtskidor som gav tydliga spår. Folket på gården kunde spåra henne och fritog henne. I en annan version berättas att flickan blev kär i rövaren och stannade hos honom.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/94866add-6f8d-4f73-b64d-29149edffdba

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Rövarkulan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Trollberget

Trollberget ligger norr om Uppsala i Storskogens naturreservat. I området finns en stor samling block där det skapats gångar under.

Ättestupan vid Ingvasta

Ättestupan vid Ingvasta ligger nordost om Uppsala. Här sägs en 15 meter hög bergvägg en gång i tiden fungerat som ättestupa.

Skärsjöstugan

Skärsjöstugan är en övernattningsstuga som ligger i Tjäderleksmossen naturreservat. Tjäderleksmossen ligger ca 20 km öster om Uppsala, strax väster om Almunge. Vid Skärsjön finns en öppen stuga där det går att rasta eller övernatta någon enstaka natt. Efter en natt i stugan har nya besökare förtur. Stugan har två våningssängar, totalt fyra sängplatser. Bredvid finns ett dass och vedförråd.

Gullstigskojan

Gullstigskojan är en övernattningsstuga som ligger strax intill Florarna naturreservat. Florarna naturreservat är Upplands största sammanhängande myrmarker med milsvid skog runt omkring. Här finns vidsträckta myrar, gammelskog och små sjöar. Här lever det skygga lodjuret, ugglor hoar i vårnatten, och i skogarna finns orre, tjäder och järpe. Framåt hösten lyser hjortronen upp myrarna med sina brandgula bär.

Agnsjöstugan

Agnsjöstugan är en raststuga som ligger i Florarna naturreservat. Florarna naturreservat är en vildmark med vidsträckta myrar, gammelskog och små sjöar. Här lever det skygga lodjuret, ugglor hoar i vårnatten, och i skogarna finns orre, tjäder och järpe. Framåt hösten lyser hjortronen upp myrarna med sina brandgula bär. Du kan vandra länge genom skog och över myrar på stigar och spänger. Agnsjöstugan har fyra britsar, bord, bänkar och kamin. Utanför finns ett torrdass, grillplats och vedförråd².

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.