Rövarkulan

Rövarkulan är en grotta öster om Björklinge i Uppland. Grottan är fem gånger fyra meter. Enligt sägnen ska rövare hållit till här. En av rövarna hade träffat en flicka som plockade ärtskidor i en åker. Han försöket vänslas med henne, då det inte gick, bar han henne hem till rövarkulan. Korgen med ärtskidor hade flickan med sig och kunde släppa ärtskidor som gav tydliga spår. Folket på gården kunde spåra henne och fritog henne. I en annan version berättas att flickan blev kär i rövaren och stannade hos honom.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/94866add-6f8d-4f73-b64d-29149edffdba

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Rövarkulan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Trollberget

Trollberget ligger norr om Uppsala i Storskogens naturreservat. I området finns en stor samling block där det skapats gångar under.

Ättestupan vid Ingvasta

Ättestupan vid Ingvasta ligger nordost om Uppsala. Här sägs en 15 meter hög bergvägg en gång i tiden fungerat som ättestupa.

Laggagrottan

Laggagrottan eller Laggagubbens grotta ligger sydost om Uppsala. Grottan är ett större hålrum mellan stenblock. Om man kryper in genom den trånga ingången kommer man in i en hemlighetsfull grotta inne i kullen.

Trollberget

Trollberget är ett område med blockterräng. I området finns ett antal grottor och passager som man kan krypa in i eller igenom. Den längsta grottan är drygt 5 m.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.