Ryssgrottan

Ryssgrottan är en mindre grotta som ligger på ön Saxaren i Stockholms skärgård. Det berättas att när ryssarna skövlade grannön Norra Stavsunda gömde sig öborna i denna grotta.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/1652b2ed-ad55-4b07-9cd6-58b675ed996e

Källa: https://1719.se/norra-och-sdra-stavsudda

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Ryssgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Ragnhilds grotta

Ragnhilds grotta ligger på Möja i Stockholms skärgård. Grottan är ganska liten, om den berättas att en flicka som hette Ragnhild gömde sig här 1719 när ryssarna skövlade Möja.

Ingmans kula

Ingmans kula är en grotta som ligger på Nämdö i Stockholms skärgård. Grottan är ungefär fyra gånger fyra meter stor och en och halv meter hög. Enligt sägnen ska en rysk desertör, från kriget 1802, som hette Ingeman gömt sig i grottan.

Blockgrottan på Bullerön

Blockgrottan på Bullerön ligger öster om Stockholm. Grottan är en mindre blockgrotta som är ungefär fyra gånger tre meter stor.

Sopgrottan på Långviksskär

Sopgrottan på Långviksskär ligger öster om Stockholm. Grottan är en mindre blockgrotta som tyvärr använts som soptipp.

Tunaborgen

Redan år 1291 nämner ärkebiskop Nils Alleson en befästning på platsen. Befästningen vid infarten till en dåtida sjöled mot Uppsala, Långhundraleden, finns markerad i kartskisser från 1500-talet, då med namnet ’’Konungstunegård’’. Den var även en strategisk stödjepunkt i Gustav Vasas krig mot danskarna. Ruinen återupptäcktes vid tiden omkring 1920 på en grönskande kulle i det då glest bebyggda området, inte långt från Tunafjärden. Vid en 1921 företagen undersökning visade det sig vara en bastant borganläggning av typisk svensk medeltida art, troligen uppförd någon gång på 1200-talet av ärkebiskopen i Uppsala. Borgen har huvudsakligen bestått av ett fyrkantigt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.