Säljbergsgrottan

Säljbergsgrottan ligger nordost om Vansbro och Järna. Öppningen till grottan är rektangulär 1 meter bred och 2.2 meter hög. Grottan sträcker sig 9 meter rakt in i berget. Troligtvis har grottan varit en boplats för människor.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCP1JC

Källa: https://mittidetvilda.se/saljbergsgrottan-en-fantasieggande-vandring/

Källa: Svenska Grottor

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/09719109-d413-4dd7-a711-0e2dd109e7a2

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Säljbergsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Kolarkojan i Hästingsflotten

Kolarkojan i Hästingsflotten är en övernattningsstuga som ligger i Hästingsflottens naturreservat. Hästingsflottens naturreservat är ett vidsträckt myrområde som är skyddat tack vare att det är opåverkat av dikning. Själva "flotten" är det inte vare sig lätt att komma ut till eller att vandra på. Däremot finns en fin vandringsled på Hästingsåsen, varifrån man har fin utsikt över myren. Kolarkojan i Hästingsflotten bjuder inte bara på en historisk tillbakablick utan också på ett äventyr med möjlighet till övernattning.

Ljusbodarnas raststuga

Ljusbodarnas raststuga är en raststuga belägen i Ljusbodarnas fäbodvall. Raststugan har en tarrsäng med 2 bäddar där vandrare kan övernatta innan fortsatt vandring. Raststugan är ej bokningsbar.

Björntjärn

Björntjärn är en övernattningsstuga som ligger i Mockalberget naturreservat och passeras av Siljansleden. Siljansleden är en vandringsled som sträcker sig runt Siljan och Orsasjön och är 34 mil lång. Leden följer främst gamla fäbodstigar, längs sjöar, över myrar och upp på berg och erbjuder en mängd olika upplevelser för den som gillar friluftsliv. Området runt Björntjärn har betydelse för friluftslivet i och med att skogsmiljön runt leden är skyddad för framtiden.

Djura gruva på Gruvberget

Djura gruva på Gruvberget ligger nordväst om Borlänge. https://www.instagram.com/p/BGUGWp2SbvU/

Kapplakojan

Kapplakojan är en övernattningsstuga som ligger i Lejtjärnsberget och är en del av Friluftsfrämjandet i Gagnef. Lejtjärnsberget ligger 457 meter över havet och Kapplakojan är ursprungligen en jaktkoja som Olle Hellgren överlämnade till Friluftsfrämjandet 2002 som raststuga i ledsystemet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.