Sätragruvan

Sätragruvan

Sätragruvan som göms i Risingeskogen är ett mindre gruvkomplex som fått stå och förfalla sedan sin blomstringstid för 100 år sedan. 1916, under första världskriget, startade AB Kis gruvdrift på platsen för att bryta svavelkis till pappersmassaindustrin, som på grund av kriget hade problem med import.

Sätragruvan

Man hade stora planer för området, det byggdes därför bostäder för arbetare och tjänstemän och man planerade för affär, bank och apotek. Ungefär 80 personer arbetade med brytningen när de var som flest.

Sätragruvan

Malmen fraktades till anrikningsverket, strax norr om gruvan. Här krossades malmen och svavelkisen separerades från gråberget. Men redan 1918 efter bara några år gick bolaget i konkurs, kriget var slut och kvaliteten på Svavelkisen var för dålig.

Sätragruvan

Något år senare, gjordes ett nytt försök med brytning i gruvan, denna gång var planen att man skulle tillverka rödfärg. Men 1922 lades Sätragruvan ner för gott.

Sätragruvan

Idag finns dagbrottet kvar, 2 strycken stollgångar som leder in i dagbrottet och en tredje stollgång som leder vidare in i berget, men är en återvändsgränd. Strax norr om gruvan finns ruinerna av anrikningsverket kvar.

Källa: https://folkbladet.se/nyheter/finspang/gomd-och-glomd-gruva-om4632374.aspx

Karta till Sätragruvan

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Grottan vid Rövarmon

Grottan vid Rövarmon är en stor öppen grottan några meter upp i en brant, vid den norra väggen finns spricka som är en förbindelse med en gång längre ner i branten.

Vålters grotta

Vålters grotta består av 2 hålor eller kamrar i marken öster om Finspång. Man kommer ner till båda genom vardera en öppning i marken ("grythål"). Kamrarna är förbundna med varandra och den ena har eldstad.

Torekulla kyrka

Torekulla kyrka är en grotta som ligger väster om Finspång. Grottan är 209 meter lång. Huvudingången leder in i en 10 meter gånger 15 meter stor sal. Från salen finns en utgång åt norr som leder till en sprickgång, via en stor sten som kallas Predikstolen når man en övre våning som kallas Läktaren. Bakom Predikstolen finns en låg krypgång som leder in ett labyrintliknande system av blandat trånga gångar och större utrymmen.

Bjärs grottor

Bjärs grottor ligger norr om Linköping. Jättarna Bjär och Skir bodde i forna tider norr om Roxen. Dessa två jättar har sedan länge varit spårlöst försvunna, men kanske var det här de bodde.

Marketorpsgruvan

Marketorpsgruvan är en nerlagd gammal järngruva. Här finns en gruvgång som från början enligt uppgift varit 30 meter lång. Idag kan man gå 10-15 meter in i gången fram till ett igenfyllt gruvhål.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *