Sätragruvan

Sätragruvan

Sätragruvan som göms i Risingeskogen är ett mindre gruvkomplex som fått stå och förfalla sedan sin blomstringstid för 100 år sedan. 1916, under första världskriget, startade AB Kis gruvdrift på platsen för att bryta svavelkis till pappersmassaindustrin, som på grund av kriget hade problem med import.

Sätragruvan

Man hade stora planer för området, det byggdes därför bostäder för arbetare och tjänstemän och man planerade för affär, bank och apotek. Ungefär 80 personer arbetade med brytningen när de var som flest.

Sätragruvan

Malmen fraktades till anrikningsverket, strax norr om gruvan. Här krossades malmen och svavelkisen separerades från gråberget. Men redan 1918 efter bara några år gick bolaget i konkurs, kriget var slut och kvaliteten på Svavelkisen var för dålig.

Sätragruvan

Något år senare, gjordes ett nytt försök med brytning i gruvan, denna gång var planen att man skulle tillverka rödfärg. Men 1922 lades Sätragruvan ner för gott.

Sätragruvan

Idag finns dagbrottet kvar, 2 strycken stollgångar som leder in i dagbrottet och en tredje stollgång som leder vidare in i berget, men är en återvändsgränd. Strax norr om gruvan finns ruinerna av anrikningsverket kvar.

Källa: https://folkbladet.se/nyheter/finspang/gomd-och-glomd-gruva-om4632374.aspx

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Sätragruvan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Glansgruvegrottorna

Glansgruvegrottorna ligger vid Glansgruvan väster om Norrköping. Grottan är en karstgrotta, dvs en grottan som skapats av att vatten urholkat berggrunden. Grottan är 5 meter lång, men är dock ofta vattenfylld.

Lenbergsviksgrottan

Lenbergsviksgrottan är en grotta som ligger i skogen väster om Glan. Grottan är en karstgrotta, dvs en grotta som uppstår när vatten rinner genom kalksten. Ingångstunneln är trång men vidgar sig efter 5 meter till sen sal, ytterligare en sal kan nås genom en krypgång. Här är man strax under markytan och grottan slutar i rasmassor. Var försiktig i denna grotta då rasrisk förekommer!

Grottan vid Rövarmon

Grottan vid Rövarmon är en stor öppen grottan några meter upp i en brant, vid den norra väggen finns spricka som är en förbindelse med en gång längre ner i branten.

Vålters grotta

Vålters grotta består av 2 hålor eller kamrar i marken öster om Finspång. Man kommer ner till båda genom vardera en öppning i marken ("grythål"). Kamrarna är förbundna med varandra och den ena har eldstad.

Grottan vid Hultfallet

Grottan vid Hultfallet ligger väster om Finspång. En bergknalle har spräckts och gångar har bildats. Grottan är ungefär 10 meter lång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.