Sigge kista

Sigge kista är en grotta i två våningar i en 3.5 meter hög bergvägg. Den övre våningen är ganska lätt tillgänglig, men den undre våningen krävs att man klättrar genom ett 3 meter djupt schakt (ett rep underlättar). Den under våningen är 10 meter lång.

View this post on Instagram

#siggeskista #grotta #rövare #Karlstorp

A post shared by Jerry (@armfeldt) on

Namnet Sigge kista har grottan fått av ett tjuvband som hade sitt tillhåll där. Rövarhövdingen hette Sigge och han hade två bröder som medhjälpare. De livnärde sig på att stjäla och plundra. En gång rövade de bort en jungfru från en gård i Målarp. Hon bodde kvar i berget i sju år och födde under tiden sju barn, vilka alla kastades i Gosjö. Kvinnan fick ej följa med när de gingo på sina strövtåg.

En gång när karlarna gick ut på en av sina stöldturnéer hade de glömt att dra upp stegen som ledde till grottan. Flickan klättrade då upp och gick hem till Målarp och talade om var hon hållit till de många åren. Hon hade hört att hon skulle få följa med och stjäla ärter i prästgården, och så kom hon överens med gårdsfolket att sticka hål på ärtsäcken för att det på så vis skulle bli ett spår till grottan. Knepet lyckades och man kunde följa spåret. Rövarna blev sålunda gripna och ihjälslagna för sina ogärningar och kastades i sjön.

Källa: http://www.karlstorp.se/kultur.htm

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/d30c150c-12c2-414c-a0a2-baac395402fb

Källa: Svenska grottor

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Sigge kista

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Klackenhults vattenfall

Klackenhults vattenfall ligger nordost om Vetlanda. Bonden Gustav Jonsson i Klackenhult skapade under 1920-talet Klackenhults vattenfall genom att bygga en damm och få vattnet i en bäck att rinna över en bergknalle. Vattenfallet har en fallhöjd på 8 meter. På platsen byggde han även sågverk, stickhyvel och gröpkvarn och resterna av detta finns kvar på platsen. Källa:

Lönneberga grotta

Lönneberga grotta ligger mellan två flyttblock, taket till ingången nerrasat. Enligt sägnen ska Nils Dacke varit gömd här, då han förföljdes av Gustav Vasas krigsmän.

Djupaskuran

Djupaskuran är en sprickdal som är 20 meter djup och ungefär 200 meter lång. Höglandsleden som går längs skurans botten är det enklaste sättet att ta till sig platsen. Källa: Eget besök på platsen

Fridhems guldgruva

Fridhems guldgruva består av en en ca 25 meter lång stollgång, inne i gruvan finns två korta gruvorter åt sidan. Gruvan idag är helt övergiven, man får leta sig fram genom skogen för att hitta den. På platsen finns inga skyltar eller information. Inne i stollgången vid Fridhems guldgruva

Lasse-Maja grottan

Lasse-Maja grottan har flera namn bland annat Lasse-Maja kammaren, Skattegömman och Stora Lassa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.