Singoallas grotta

Singoallas grotta ligger vid berget Hultaklint som är 290 meter över havet och har utsikt i tre väderstreck och upp till 5 mils räckvidd. Rastplats med bord, bänkar och soptunnor. Här utspelar sig slutet i Viktor Rydbergs roman om kärlekshistorien mellan riddaren Erland Månesköld och zigenarflickan Singoalla. Rydberg var i unga år informator på Berg herrgård och fascinerades av den romantiskt belägna grottan.

Utsikten från Hultaklint åt söder mot Växjö
Utsikten från Hultaklint åt söder mot Växjö

Grottan har skapats när ett klippblock har lagt sig över en klippskreva och skapat att tak. Grottan är 11 meter lång och öppen i båda ändar. Grottan är mycket barnvänlig att besöka.

Singoallas grotta
Singoallas grotta

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCK56B

Källa: https://upplev.vaxjo.se/se–gora/konst-kultur-och-sevardheter/kulturhistoriska-miljoer/singoallas-grotta–hultaklint-utsiktsplats

Karta till Singoallas grotta

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Grottan vid Sanden

Grottan vid Sanden ligger söder om Lammhult. Grottan är en blockgrotta som har en takhöjd på 0.6-0.8 meter är ungefär 10 meter lång.

Drakguldsgrottan

Drakguldsgrottan är en mindre grotta som ligger söder om Lammhult. Grottan som är låg ligger under ett stort block är ungefär 5 meter lång. I grottan växer Drakguldsmossa.

Grottan vid Sanda Hjälm

Grottan vid Sanda Hjälm ligger söder om Lammhult. Grottan är en ljus blockgrotta och har en sal som man kan gå tvärs igenom. Grottans längd är 5 meter.

Kammaren

Kammaren är mer av en nisch än en grotta norr om Växjö. Storleken är ungefär 5 meter gånger 2,5 meter och 1,3 meter hög. Grottan är bildad av ett överhäng.

Kärrgrottorna

Kärrgrottorna är två grottor som ligger söder om Lammhult. Grottorna är sprickgrottor, den enda som är trång är 9 meter lång, den andra är 5 meter lång. Söder som kärret finns ytterligare en grotta under ett flyttblock som är 8 meter lång.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *