Skäddas grotta

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

I Rammdalens naturreservat i Risveden, strax norr om Rammsjön, finns en grotta i dalens bergbranter med en intressant historia. På senare delen av 1800-talet lär en rövare haft sitt gömställe och sin tjuvgömma där. Han kallades för Skädda och grottan kom att kallas Skäddas grotta.

Skädda lär ha varit till stort besvär och en plåga för närliggande gårdar och byar. Länsmannen vid namn Gädda, var ute efter honom för att få stopp på allt tjuveri. En dag hade länsman Gädda fått tips om var Skädda befann sig och tog sig till grottan. Då Skädda fick syn på den ganska fetlagde länsmannen, flydde han upp i berget och lär då ha ropat: ”Gädda kan inte fånga Skädda, men Skädda kan lura Gädda!” Så den gången klarade sig Skädda.

Om denna historia är sann eller bara en skröna vet vi inte med säkerhet. Däremot har en länsman Gädda funnits i trakterna.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC17QXZ

Källa: https://www.facebook.com/vastkuststiftelsen/posts/971683059568920/

Karta till Skäddas grotta

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Skepplanda vattenfall

Källa: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/february/skepplanda-fallen-i-forsan-och-skeppsskrifter-pa-stugasberget.html

The Waterfall

https://www.geocaching.com/geocache/GC3M09E_the-waterfall?guid=5bbdeaff-4acb-4a92-a409-c63939a12225

Elghults grotta

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC34C3K

Grotta

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC2D4JE

Gräfsnäs slottsruin

Gräfsnäs slottsruin är en spännande ruin som ligger vackert vid sjön Anten. Det sägs att Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) föddes här, hon gifte sig senare med Gustav Vasa och blev drottning av Sverige. Slottet har flera gånger belägrats och plundrats. Slottet fick under slutet på 1800-talet förfalla och under 1880-talet revs taket. Idag finns i närheten en […]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *