Skäddas grotta

Skäddas grotta ligger väster om Alingsås i Rammdalens naturreservat. På senare delen av 1800-talet lär en rövare haft sitt gömställe och sin tjuvgömma här. Han kallades för Skädda och grottan kom att kallas Skäddas grotta.

Skädda lär ha varit till stort besvär och en plåga för närliggande gårdar och byar. Länsmannen vid namn Gädda, var ute efter honom för att få stopp på allt tjuveri. En dag hade länsman Gädda fått tips om var Skädda befann sig och tog sig till grottan. Då Skädda fick syn på den ganska fetlagde länsmannen, flydde han upp i berget och lär då ha ropat: ”Gädda kan inte fånga Skädda, men Skädda kan lura Gädda!” Så den gången klarade sig Skädda.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC17QXZ

Källa: https://www.facebook.com/vastkuststiftelsen/posts/971683059568920/

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Skäddas grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Sveafallet

Sveafallet är ett vattenfall som ligger i Slereboåns dalgång nordost om Skepplanda.

Brobackatunneln

Brobackatunneln är en gammal övergiven tågtunnel. Fram till 2004 bedrevs museitrafik genom tunneln, men numera är tunneln övergiven.

Bruarängen

Bruarängen eller Brudsängen är en grotta som ligger nordväst om Alingsås. Grottan är en tunnel och öppen i båda ändar. Det berättas att jätten Åland som bodde här i bergen blev så förtjust i älvorna som ibland dansade på sjön att han fångade en. Älvan hette Anta och han höll henne fången här. Men hon vill inte bli hans brud så hon slängde sig i sjön och drunknade. Åland blev så förtvivlad över detta att han blev förstelnad och man kan fortfarande se honom i skogskanten som en rundad bergstopp.

Skepplanda vattenfall

Källa: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/february/skepplanda-fallen-i-forsan-och-skeppsskrifter-pa-stugasberget.html

Björsöfallet

Björsöfallet är ett vattenfallet som ligger Björsjön nordost om Göteborg i Vättlefjällsområdet. Vattnet faller här över en klippa i en smal klyfta. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC3M09E_the-waterfall?guid=5bbdeaff-4acb-4a92-a409-c63939a12225 Källa: https://hemomkrin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.