Skaftaskärv

Skaftaskärv ligger mellan Ronneby och Kallinge. Inom en yta av 60×150 m är berghällen splittrad i ett system av ibland korsande flera meter djupa sprickor.

Skaftaskärv

I den centrala delen är de oftast öppna, men särskilt åt NV-NO finns flera kombinerade sprick- och blockgrottor. Längderna är 10-20 m, en större sal är ca 12 m lång, 4 m bred och 2 m hög vid ena sidan. Ungefär 10-tal meter väster om Skaftaskärv-hällen finns en fristående blocksamling med en minst 20 m lång grotta.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCK22W

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5890772

Källa: https://speleo.se/landskapsgrottor/

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Skaftaskärv

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottan i Ekorrskogen

Grottan i Ekorrskogen ligger i Ronneby.

Djupaforsgrottan

Djupaforsgrottan är en Blekinges längre sprickgrottor och ligger mellan Ronneby och Kallinge. Grottan är en vertikal klyfta ca 4 meter upp på en bergssida. Längden på grottan är 44 meter.

Silvergrottan

Silvergrottan ligger i Brunnparken i Ronneby. Det är egentligen ingen grotta utan resterna efter ett försök att bryta Silver. I början av 1600-talet så hade en borgare i staden som hette Elias Schlichting stora planer på gruvbrytning. Men när man kommit bara några meter in i berget så sprutade stora mängder vatten ut och man fick avbryta.

Oscar II:s grotta

Oscar II:s grotta ligger vid Djupaforsklyftan mellan Ronneby och Kallinge. Grottan ligger nedanför klyftan på den östra sidan och inifrån grottan kan med se vattnet kasta sig mot klipporna i åfåran. Grottan är bara delvis täkt men skapar en läcker vy mot forsen.

Grottan vid Härstorpssjön

Grottan vid Härstorpssjön ligger väster om Ronneby. Grottan är 10 meter lång.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.