Skaftaskärv

Skaftaskärv ligger mellan Ronneby och Kallinge. Inom en yta av 60×150 m är berghällen splittrad i ett system av ibland korsande flera meter djupa sprickor.

Skaftaskärv

I den centrala delen är de oftast öppna, men särskilt åt NV-NO finns flera kombinerade sprick- och blockgrottor. Längderna är 10-20 m, en större sal är ca 12 m lång, 4 m bred och 2 m hög vid ena sidan. Ungefär 10-tal meter väster om Skaftaskärv-hällen finns en fristående blocksamling med en minst 20 m lång grotta.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCK22W

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5890772

Källa: https://speleo.se/landskapsgrottor/

Källa: Eget besök på platsen

Karta till Skaftaskärv

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Grottan i Ekorrskogen

Grottan i Ekorrskogen ligger i Ronneby.

Oscar II:s grotta

Oscar II:s grotta ligger vid Djupaforsklyftan mellan Ronneby och Kallinge. Grottan ligger nedanför klyftan och innefrån grottan kan med se vattnet kasta sig mot klipporna i åfåran.

Grottan vid Härstorpssjön

Grottan vid Härstorpssjön ligger väster om Ronneby. Grottan är 10 meter lång.

Anglestue

Anglestue grottor ligger öster om Kallinge i Blekinge. Här finns Blekinges största grottsal som är ungefär en meter bred, tolv meter lång och åtta meter hög. Om man lyckas forcera den smala sprickgången till Lilla Anglestue blir den totala grottlängden omkring 50 meter. Här finns även flera andra grottor och gångar som är värda att utforska. Till den stora salen hittar du och du går vänster upp i backen när du kommer fram till området och klättrar in sprickan.

Snittingefallet

Snittingefallet är ett vattenfall som ligger i Bräkne-Hoby i Blekinge. Här låg tidigare en kvarn som fanns kvar fram till 1945. Efter detta fanns ett vattenkraftverk som revs 1959 på platsen.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *