Skäftesfalls kraftstation

Resterna efter Skäftesfalls kraftstation
Resterna efter Skäftesfalls kraftstation

Resterna efter Skäftesfalls kraftstation ligger i en spännande ravin. En kort men brant stig leder ner från vägen. Av kraftverket finns rester av fundament och rör av trä kvar, där vattnet fortfarande forsar.

Fundament till Skäftesfalls kraftstation
Fundament till Skäftesfalls kraftstation

Karta till Skäftesfalls kraftstation

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Skäftesfalls håla

Grottan ligger i norra delen av Skäftesfalls håla som är en förkastningsspricka, en så kallad skura. Grottan 22 meter lång och ligger under ett stort block som lutar mot det fasta berget. En övre ingång leder in i hög lutande sal. En small gång leder brant ner till grottans nedre utgång. Vid högvatten rinner en bäck genom grottan lägre delar. Vid grottans nedre del finns ytterligare en grottan som är ungefär 6 meter lång.

Jättabacken

Jättabacken är en övernattningsstuga som ligger i Lemnhult. Lemnhult är en tätort i Nässjö kommun och ligger vid sjön Boskvarnasjön. Jättabacken är en utsiktsplats vackert belägen utefter Höglandsleden vid Gerekulla gård och toppen är cirka 290 m över havet.

Helvetets håla

Strax sydost om Lemnhult ligger Trollebo portar med Helvetets håla. Trollebo portar är en skura, en tvärbrant ravin, som kan följas drygt 4 kilometer. Den är en av de största och mest dramatiska skurorna på Småländska höglandet. Från skurans kant har man en hisnande utsikt över Helvetets håla: en rund och ofta vattenfylld håla i mitten av ravinen. Källa: https://www.lansstyrel

Mattias håla

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC48QEF

Karl-Emils kammare

Karl-Emils kammare är en grotta söder om Vetlanda. Kammaren i berget eller grottan, som den också kallas har fått namn efter en fredlös man förmodligen levande under 1600-talet. Han hette Karl Emil. Kammaren eller grottan har också kallats Kamelens kammare. Grottan är icke djup utan är närmast ett rum under stora bergsblock förmodligen sprängda genom inlandsisen ur den bergsrygg som finns i området och utgör bakvägg för grottan. En stor flat sten utgör bord i grottan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.