Skatekull ligger sydväst om Växjö och sägs ha varit en ättestupa. På platsen finns en 25-30 meter hög klippbrant som är registrerad som fornminne ”Ensådan där ”ättestupa”, säger lokalbefolkningen”. Klippan kan knappast ha fungerat speciellt bra som ättestupa, på sin höjd bör man slagit sig rejält om man kastade sig ner. På toppen finns en grillplats.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/521a0d23-ff2c-4571-8d4f-11ed88326fa9
Karta till Skatekull
Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se
Äventyr i närheten
Bergkvara slottsruin
Första gången Bergkvara omtalas är vid mitten av 1300-talet. Under 1470-talet byggdes stenhuset och var under en tid ett av de mäktigaste stenhusen i södra Sverige. Det första slaget i Dackefejden stod i närheten av och slottet belägrades och brändes senare av Dacke. Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bergkvara_(gods)
Läs mer om Bergkvara slottsruin här
Dödspringet
Dödspringet sägs vara en ättestupa som ligger på Solberget centralt i Växjö. Klippan är ungefär 10 meter hög och genom historien välbesökt och dokumenterad.
Kronobergs slottsruin
Strax utanför Växjö på en holme i Helgasjön, ligger Kronobergs slottsruin. Från början var slottet residens för biskopen, holmen som slottet ligger på har troligen varit befäst enda sedan 1300-talet. År 1444 började bygget av ett stenhus på plasten. Slottet har flera gånger belägrats och bränts av danska trupper. Under Dackefejden 1542 erövrade Nils Dacke borgen och firade här jul. Efter freden i Brömsebro 1645 förlorade slottet sin funktion som gränsförsvar och slottet fick nu förfalla. I närhet fin
Läs mer om Kronobergs slottsruin här
Jätta-Kajsa hålighet
Jätta-Kajsa hålighet är en mindre blockgrotta strax nordost om Växjö. Enligt sägnen ska en gammal gumma vid namn Jätta-Kajsa bott i grottan.
Läs mer om Jätta-Kajsa hålighet här
Sibbastuga
Sibbastuga är en mindre grotta som ligger nordväst om Alvesta. Under ett flyttblock har det bildats en kammare 1.5 meter hög och 4 gånger 2 meter stor.