Skatviksgrottorna

Skatviksgrottorna är ett naturreservat sydväst om Grythyttan. Här finns fyra stycken karstgrottor. Dessa grottor har skapats av att vatten löst upp kalken i stenen. I Sverige finns de flesta karstgrottorna i fjällkedja.

Det rinner idag vatten i två av grottorna, men två är torra och den längsta är 40 meter lång men endast en halv meter hög.

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/orebro/besoksmal/naturreservat/skatviksgrottorna.html

Källa: https://speleo.se/archive/Grottor_i_Sverige.pdf

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Skatviksgrottorna

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Knuthöjdens kvartsbrott

Vid Knuthöjdens Kvartsbrott, även kallats Flintgruvorna, bröts fram till 1942 kvarts till Hällefors Bruk. Kvar på platsen idag finns själva brottet och en stollgång. Området passeras av vandringsleden Silverleden. https://www.instagram.com/p/BkYdanRBeUd/ Källa:

Tilas Stoll

Tilas Stoll ligger på Högbergsfältet nordväst om Filipstad. Tilas Stoll en horisontell gruvgång en så kallad stollgång. Ursprungligen byggdes den för att avvattna gruvan, men nu gör den det möjligt att gå in och se gruvan från insidan. Gruvan och stollgången är idag ett populärt utflyktsmål och fotomotiv. Tilas Stoll vid Högbergsfältet Vid Högbergsfältet även en stor mängd andra gruvor, men dessa är går tyvä

Murstensdalens vattenfall

Murstensdalens vattenfall ligger i Murstensdalens naturreservat norr om Karlskoga.

Rövarkulorna

Rövarkulorna ligger mellan Filipstad och Storfors i Värmland. Rövarkulorna är blockgrottor i en samling stora stenblock. Enligt sägnen ska grottorna under 1600- och 1700-talet varit hemvist för rövare.

Hastabergsgryten

Hastabergsgryten ligger nordost om Filipstad. Här finns två blockgrottor, den längsta är 9 m lång, 2 m bred och 1,7 m hög. Den mindre är 7m lång, 0,5 m bred och 0,5-1 m hög.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.