Skomakarens kammare

Skomakarens kammare

Skomakarens kammare söder om Jönköping är en skreva i klippsidan. Öppningen till grottan är ganska hög, sedan leder en stege ner i grottan. Det går att krypa vidare in i grottan åt höger och även under där man kom in i grottan.

Ödestuguskomakaren var ingen hjälte. Han var inte tapper på något vis och önskade bara sköta sitt jobb i lugn och ro. Sitta vid sin tavla omgiven av valda representanter för bygdens folf, becka sin tråd och slå in piggen, byta några ord och få höra lite nytt. Han var en fridens man – tills ofreden kom.

En efter en av manfolken kallades in under farorna. De lämnade sin bygd, men ingen kunde ställa garantier för att man skulle få gå hem till denna fridens landsända igen. Skomakaren blev rädd – kanske var det hans tur nästa gång? Inför detta hot beslutade han att som det numera heter – gå under jorden.

Skomakaren visste vart han skulle ta vägen. I den otillgängliga ravinen där “Hästgången” sorlade fram, under jätteblocken, strax innan den tonade ut i “Lyngamadskärren”. Där fanns det en möjlighet att hålla sig dold under lång tid. Här fanns alla möjligheter – fisk i ån och fågel i skogen. Vatten skulle inte fattas och ved fanns i överflöd. Så en dag var skomakaren försvunnen. Ingen visste vart – men borta var han. Inte förrän kyrkklockorna förtäljde att kriget var slut dök han upp igen.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC1AZ4B

Källa: https://www.vaggeryd.se/blogg/arkiv/2018-05-17-historien-om-skomakarens-kammare.html

Källa: https://www.vaggeryd.se/blogg/arkiv/2018-05-17-historien-om-skomakarens-kammare.html

Källa: http://gamla2016.skillingaryd.nu/blog/2015/09/19/skomakarens-kammare-utmed-hastgangsan/

Karta till Skomakarens kammare

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Spexeryds gruvor

Spexeryds gruvor är samlingsnamnet för flera mangangruvor i området Ludviksbergsgruvan, Jakobsbergsgruvan & Hohultsgruvan.

Tomtabackens brandtorn

Tomtabackens brandtorn byggdes på 1940-talet och är en stålkonstruktion på tre ben. Tornet är 12 meter högt och har restaurerats av Tomtabackens vänner. Tomtabacken är Smålands, Sydsvenska höglandets och Götalands högsta punkt. 1942 byggdes här ett 12 meter höjd brandtorn. I hela Sverige byggdes ungefär 300 brandtorn, detta är ett av få som står kvar, framförallt finns få kvar i södra Sver

Puttefallet

Vid Puttefallet rinner Puttebäcken över en bergshäll och skapar ett vattenfall. Fallet ligger i Hattens naturreservat i Sävsjö kommun och Vaggeryds kommun.

Frueberget

Frueberget är en grottan som enligt traditionen användes till att gömma "fruar" och guld under danskarnas härjningar. Grottan är ungefär tio gånger tio meter och fyra meter hög.

Isak Mörks grotta

Isak Mörks grotta ligger i skogarna i Almesåkra socken. Isak Mörks om egentligen hette Isak Abrahamsson var en känd tjuv i trakten. Han anklagades för stölden av kyrksilvret i Almesåkra kyrka 1785. Han var skyldig till många stödler, men dock inte denna. Sägnen säger att han hade denna grotta till sin gömma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *