Skommartjärns gruva

Skommartjärns gruva är en gammal järngruva som ligger söder om Borlänge. Gruvan var i drift i mitten på 1800-talet och här bröts järnmalm till Siljansfors Järnbruk.

Skommartjärns gruva

Vintertid är gruvan ett populärt utflyktsmål, då det bildas vackra och imponerande isformationer i gruvan.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCYNJC_bergslagens-hjarta-1-skommartjarnsgruvan?guid=3e4ac943-64e1-484a-acd8-7cec5b4d7480

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/8f038f13-386e-4a31-9759-590a18a2ead8

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Skommartjärns gruva

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Skvatterbergets gruva

Skvatterbergets gruva är en gammal järngruva som ligger söder om Borlänge.

Gatlångsgrottan

Gatlångsgrottan ligger mellan Borlänge och Ludvika. Grottan är ungefär 8 meter lång, drygt en meter bred och 0.6 meter hög. Grottan kan vara svår att hitta i terrängen.

Gyllfäbodarna

Gyllfäbodarna är en övernattningsstuga som ligger vid Gyllbergen naturreservat. Gyllbergen är Borlänges största naturreservat med över 1020 hektar av vildmarksområde med bra vandringsleder. Reservatet grundades 1982 för att skydda området från avskogning och har sedan dess utökats med över 700 hektar. Området ligger nära 500 meter över havet och lockar till sig många längdskidåkare tack vare sitt snösäkra läge.

Spånsanstugan

Spånsanstugan är en rast- och övernattningsstuga som ligger mitt i Spånsans fäbod med utsikt över sjön Gomen. Stugan har två rum, öppen spis och litet kök. Bord, bänkar och våningsäng finns. Ved fylls på regelbundet men kan ta slut. Dass finns och dricksvatten finns i källa. Vid sjön ligger slogbod och grillplats. Nedanför stugan finns möjlighet att tälta.

Bjusanstugan

Bjusanstugan är en rast- och övernattningsstuga som förvaltas av Borlänge kommun. Stugan ligger i Bjusans naturreservat i Borlänge. I stugan finns en kamin, bord och bänkar och utanför stugan finns en grillplats. Det finns även ett dass samt vedbod där kommunen fyller på ved med ojämna mellanrum. På stigen ner mot Bjusan finns även ett vindskydd med grillplats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.