Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan är en cirka 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred skreva i Ångermanland som klyver Slåttdalsberget i två delar. Berget och skrevan ligger centralt i Skuleskogens nationalpark och är en av parkens högsta punkter.

Slåttdalsberget består av nordingrågranit. För 1200 miljoner år sedan bildades en diabasgång; flytande magma trängde upp från jordens inre och stelnade. Den mer lättvittrade diabasen har sedan eroderat bort. Flera istider och efterföljande hav och landhöjningsprocesser har med tiden hjälpt till att rensa ur skrevan.

Slåttdalsskrevan

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sl%C3%A5ttdalsskrevan

Karta till Slåttdalsskrevan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Tärnättgrottan

Tärnättgrottan ligger på Höga Kusten i Skuleskogens nationalpark. Grottan är ganska stor och rymlig.

Skravelbäckens Vattenfall

Skravelbäckens vattenfall ligger i Skuleskogens nationalpark söder om Örnsköldsvik. Vattenfallet passeras av leden från den norra entrén till Slåttdalsskrevan.

Dalsjöfallet

Dalsjöfallet är ett vattenfall nedströms Dalsjön i Skuleskogen.

Stora Mjältögrottan

Stora Mjältögrottan ligger på Mjältön söder om Öresköldsvik. Grottan har en ingång som är 10 meter hög och är 13 meter lång.

Kungsgrottan

Kungsgrottan kallas även Skulegrottan eller Rövargrottan ligger på Skuleberget norr om Docksta. Grottan kan ses från vägen som en mörk fläck på Skulebergets nästa lodräta klippvägg. Det sägs att grottan användes av rövare på 1600-talet. Kungsgrottan Källa:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.