Slipstensfallet

Slipstensfallet är ett vattenfall som ligger i Huskvarna och är en del av Huskvarnafallen. Fallet anges på många platser som 21 meter högt, men vid egen mätning får vi det till 19 meter. Oavsett så är Slipstensfallet det högsta av Huskvarnafallen.

Fallet ligger i en djup ravin och kan vara svårt att se, men går att se från turistbron som löper över ravinen eller från Pustaleden som går längs med ravinen.

Källa: Eget besök på platsen

Källa: Huskvarna Krönikan

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Huskvarnafallen

Karta till Slipstensfallet

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Svartfallet

Svartfallet är ett vattenfall som är en del av Huskvarnafallen som är 10 meter högt. Vi har inte lyckats hitta någon namn på fallet utan det kallas oftast för det tredjefallet. Tills någon protestera väljer vi därför att kalla det för Svartfallet.

Rosendalafallet

Rosendalafallet eller Rosendalsfallet är det nedersta av Huskvarnafallen är ett antal vattenfall som har en fallhöjd på 17 meter. Tidigare har funnits ytterligare fall som hette Kvarnfallet, men detta finns inte kvar. Fallet ses lättast från Huskvarna museum eller från turistbron som löper ovanför fallet.

Vattenröret i Huskvarna

Vattenröret i Huskvarna är en rest av en äldre konstruktion som förde vatten till kraftverket nedanför. När det nya röret (som inte går att missa) byggdes togs de gamla rören bort. Men en del var en sprängd tunnel genom berget och har lämnats kvar. Det går att gå igenom röret, om än lite dubbelvikt.

Jutafallen

Jutafallen eller Jutefallen är det översta av Huskvarnafallen. Fallet är ungefär 12 meter högt och faller i flera steg.

Lundaberget

Lundaberget strax öster om Huskvarna sägs har fungerat som ättestupa. I "Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige" från mitten på 1800-talet berättas: ”På Hakarps egor har man träffat en 24 alnar djup ättestupa med ett altare samt flera ålderdomslemningar.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.