Pelle Rönns stua

Pelle Rönns stua ligger söder om Eringsboda. Det sägs att grottan fungerat som gömställe för snapphanar.

Ove Johansson har delat med sig av följande historia till Äventyrligare:

Min farmor bodde en bit från grottan söder om Eringsboda omkr 1955 var detta. Grottan heter Pelle Rönns stua. Han blev skjuten av en bonde som bodde på ön till Stora skälen. Bondens piga gömde undan mat och tog promenader som bonden märke. Han var enbent men red på häst och följde efter henne vart hon tog vägen. Senare lade han sig i bakhåll och sköt Pelle Rönn. Min farmor var född i slutet av 1800 talet. En gång i tiden tillbaka var det fritt fram att skjuta snapphanar. Det sägs att bonden var en hård och mycket sträng man. Min farmor har säkert hört detta i sin tur från äldre personer i trakterna. Hon försörjde sig emellanåt genom att hjälpa bönder i trakter, som behövde hjälp. Därav har hon reda på Pelle Rönne öde. På den tiden låg grottan på en ö i lilla skälen som sjön heter. Vill man gå dit är bästa vägen att gå på sjöns västra sida. Via en timmertransportväg som leder till ön som har en väg o vändplats för timmerbilar. Grottan finns på den norra delen .Lätt att ta fel för det finns många stora stenar, inga skyltar…

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC1DVJ5

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Pelle Rönns stua

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Husgölens grottor

Husgölens grottor är en samling mindre blockgrottor nordost om Ronneby.

Alvgrottan

Mindre grotta som ligger mellan/under några klippblock i en slänt. Under flyttblock högre upp finns ytterligare några små grottor. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC29PGF

Grottan vid Hallsjön

Grottan vid Hallsjön är en mindre blockgrotta som ligger nordost om Ronneby. Grottan består av en ca 8 meter lång gång mellan nedrasade block.

Spökberget

Spökberget är en grotta som ligger norr om Kallinge.

Grotta

En grotta som är 15 meter lång och 2 meter bred och ca 2,5 meter hög. Grottan har två ingångar, en i nordväst och en i sydöst. Grottan har skapat genom att en del av bergssidan brutits loss och rasat ner.

Delta i diskussionen

5 kommentarer

 1. Min farmor bodde en bit från grottan söder om Eringsboda omkr 1955 var detta. Grottan heter Pelle Rönns stua. Han blev skjuten av en bonde som bodde på ön till Stora skälen. Bondens piga gömde undan mat och tog promenader som bonden märke. Han var enbent men red på häst och följde efter henne vart hon tog vägen. Senare lade han sig i bakhåll och sköt Pelle Rönn. Min farmor var född i slutet av 1800 talet.En gång i tiden tillbaka var det fritt fram att skjuta snapphanar. Det sägs att bonden var en hård och mycket sträng man. Min farmor har säkert hört detta i sin tur från äldre personer i trakterna. Hon försörjde sig emellanåt genom att hjälpa bönder i trakter, som behövde hjälp. Därav har hon reda på Pelle Rönne öde. På den tiden låg grottan på en ö i lilla skälen som sjön heter. Vill man gå dit är bästa vägen att gå på sjöns västra sida. Via en timmertransportväg som leder till ön som har en väg o vändplats för timmerbilar. Grottan finns på den norra delen .Lätt att ta fel för det finns många stora stenar,inga skyltar……..

 2. Markeringen för grottan stämmer inte.Norra ändan av lilla skälen finns en sommarstuga med högt stängsel.Samma infart från grusvägen till sommarstugan finns timmertransportvägen.Gå den vägen söderut du kommer att se sjön efter 5-10 min promenad.Det har varit ett grundt sund,men idag har man lagt rörledning och fyllt upp för en körväg.Nu har du kommit rätt.Bästa tiden att hitta grottan är innan björklöven slagit ut.Har du en bra karta,kan du se två stora stenar i sjön,norra delen av ön.Gå rakt in från stenarna söderut cirka 50-75 m så har du kommit rätt.

  1. Det får nog bli sig en tur och kolla då, så jag får fatt på de rätta koordinaterna. Bor i Växjö, så det är inte så långt..

 3. En intressant legend. Det fanns i verkligheten en man som hette Petter Rönn. Vet inte om det är han som är kopplad till legenden om grottan, men likheten i namnet och att han bodde inte så långt från grottan, så kan man misstänka att det finns någon koppling.
  Hur som helst. Petter Rönn föddes i Svarthövdaryd den 28 februari 1800, föräldrarna var smeden Johannes Olsson och hans fru Elin Nilsdotter. Unge Petter blev som vuxen soldat vid Kalmar regemente, och erhöll soldatnamnet Rönn, efter några år så fick han avsked som soldat och flyttade till Munkamåla med sin familj. Sommaren 1827 arbetade Petter Rönn i Skärsjöhult på Smålandssidan med slåtterarbete. under denna tid kom han i sällskap med skräddaren Nils Nilsson och skomakaren Nils Svensson. Dessa tre män kom överens om att göra inbrott hos torparen Håkan Månsson och hans hustru Karin Persdotter i Eringsboda. Männen kom även överens om att om torparen satte sig till motvärn, så skulle de misshandla honom. Natten till den 31 juli 1827 satte de sin plan i verket. Väl framme hos Håkan Månsson, så bultade de på dörren, och när husfolket frågade vem det var. Så sade männen att de skulle lämna ett brev till Karin Persdotter från hennes svåger, varpå Karin svarade att hon hade ingen svåger, nu bryter i stället männen utanför upp torpets dörr med våld och tar sig in. Männen, med Petter Rönn i spetsen börjar nu misshandla Håkan Månsson och Karin Persdotter. varvid Petter Rönn, som vid rånet var försedd med ett gevär, slår så hårt med denna så att kolven går av. Den avslagna gevärskolven blev kvar i torpet, och blev en viktig pusselbit i bevisningen i målet. Rånarnas byte blev 78 riksdaler i varor och pengar.
  Snart greps de tre männen, och ställdes inför Medelstads häradsrätt. domstolsprotokollet nämner att rånbytet hittades i olika gömmor (en grotta kanske, vem vet), och Petter Rönns gevär med avslagen kolv hittades, och geväret och kolven som blev kvar hos Håkan Månsson matchades ihop. Den 25 oktober 1827 dömdes Petter Rönn och Nils Nilsson till döden för rån av Medelstads häradsrätt. Den 13 augusti 1828 avrättades Petter Rönn och Nils Nilsson genom halshuggning.
  Som sagt, jag vet inte om grottan och tillhörande legend har med varandra att göra. Men likheten i namnet Pelle Rönn, och verklighetens Petter Rönn är slående. Dessutom bodde Petter Rönn, inte nära men inte heller så väldigt långt i från grottan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.