Södra Anuddsgrottorna

Södra Anuddsgrottorna är tre grottor om ligger på Omberg. Grottorna ligger på rad och är vackert valvformade. Den mellersta grottan är 10 meter lång och den södra 5 meter.

Källa: Svenska Grottor: Östergötland, s. 52

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Södra Anuddsgrottorna

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Storpissans vattenfall

Storpissans vattenfall ligger på Omberg norr om Ödeshög. Storpissan är en bäck som här rinner över en utskjutande klippa och faller fritt ner i Vättern. Källa: Eget besök på platsen

Oxbåset

Oxbåset är en bergspricka eller ravin på Omberg norr om Ödeshög. Spricka är ungefär 40 meter lång och går ner till Vättern. På båda sidor om sprickan finns lodräta klippväggar som går ner i Vättern. På den norra sidan av sprickan finns grottor i klippväggen som bara kan nås via vattnet. Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/9a010f5e-57d8-4f8a-a525-4f78ccb7c8a5 Källa: Eget besök på platsen

Ommas visthusbod

Ommas visthusbod eller Fläskahålan som det också kallas är en grotta på Omberg. Grottan är en sprickgrotta som är 16 meter lång.

Rödgavels grotta

Rödgavels grotta ligger i en klippa på Omberg, där berget stupar ner i Vättern. Grottan är bara möjlig att nå från vattnet, på sommaren krävs en båt eller kajak. Vintrar då isen lagt sig går det att besöka grottan till fots eller på skridskor. Grottan är omkring 21 meter djup, 9 meter bred och med en takhöjd på upp till 12 meter. I närheten finns flera andra grottor, men dessa är mindre.

Alvastra kloster

Alvastra kloster ligger vid Omberg norr om Ödeshög. Klostret grundades 1143 av munkar från det franska klostret Clairvuax. Klostret var aktivt fram till omkring reformationen 1530. Idag finns ruiner av klosterkyrkan och övriga klosterbyggnader på platsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.