Södra Gärdsjöns gruvor

Kanske stollgångar, tveksamt om de går att komma åt.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/250752f5-db8b-472a-9144-74647894159b

Karta till Södra Gärdsjöns gruvor

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottan i Nordstugehöjden

Grottan i Nordstugehöjden ligger sydost om Arvika. Grottan är en mindre grotta bildad under stora klippblock vid en brant bergvägg. Det finns sägner om att en jätte bott i grottan.

Arvids kammare

Arvids kammare är en grotta som ligger väster om Kil på Klackskullen. Grottan är en blockgrotta skapad av stenblock. Enligt sägnen grottan varit bebodd ett femtontal år av en fredlös man vid namn Arvid.

Mölnerudfallet

Mölnerudfallet är ett vattenfall som ligger öster om Arvika.

Gylterudsgrottan

Gylterudsgrottan ligger nordost om Arvika. Grottan har bildats där två sprickdalssystem möts. Ingångshålet är inget för klaustrofobiker, men väl inne finns det gångar på 50 meter. Enligt sägnen är grottan ingången till borgen där jättar Bergdösen och Bergkullan en gång bodde bodde. Det berättas att en gång då jättarna lånade en kittel i granngården lämnades till tillbaka full med kraftdryck. Med hjälp av drycken klarade man slåttern på tre dagar istället för tre veckor. Det sägs även att alla i Gylteryd är släkt med Bergdösen och lika starka..

Högemons kolarkoja

Högemons kolarkoja är en koja som ligger i Högemons naturreservat. Naturreservatet ligger väster om Karlstad och strax öster om Karlstads flygplats. Högemon blev naturreservat på grund av åsens särskilda geologiska värden. På östra delen av Högemon kan man se och vandra på terrassformade hyllor som bildades av havets vågskvalp och de tydliga avsatserna visar hur landet rest sig ur havet i etapper.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.