Spexeryds gruvor

Spexeryds gruvor

Spexeryds gruvor är samlingsnamnet för flera mangangruvor i området Ludviksbergsgruvan, Jakobsbergsgruvan & Hohultsgruvan.

Spexeryd gruva, Småland, 1907
Spexeryd, Småland, 1907

1819 hittades mangan i området, därefter skeddes brytning fram till slutet av andra världskriget. Idag finns rester av både byggnader och gruvhål på platsen.

Källa: http://uenorrasmaland.blogspot.com/2009/01/manganitgruvan-i-spexeryd.html

Källa: http://www.nth.se/foto/spexeryd/

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Spexeryds gruvor

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Fallet vid Lövsjö

Vid Lövsjö i Kråkeboån strax intill Hembygdsgården ligger ett litet vattenfall.

Skomakarens kammare

Skomakarens kammare söder om Jönköping är en skreva i klippsidan. Öppningen till grottan är ganska hög, sedan leder en stege ner i grottan. Det går att krypa vidare in i grottan åt höger och även under där man kom in i grottan. Ödestuguskomakaren var ingen hjälte. Han var inte tapper på något vis och önskade bara sköta sitt jobb i lugn och ro. Sitta vid sin tavla omgiven av valda representanter för bygdens folf, becka sin tråd och slå in piggen, byta n

Fallet i Torsviksån

Torsviksån strax söder om Jönköping finns ett mindre vattenfall.

Hassafall

Hassafall är ett vattenfall som ligger söder om Jönköping. Vattenfallet ligger i Sandserydsån som på ungefär 2 km faller 110 meter och bildar flera fall. Vattenfallet passeras av Hassafallsleden och vid fallet är det arrangerat med fina grillplatser.

Lundaberget

Lundaberget strax öster om Huskvarna sägs har fungerat som ättestupa. I "Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige" från mitten på 1800-talet berättas: ”På Hakarps egor har man träffat en 24 alnar djup ättestupa med ett altare samt flera ålderdomslemningar.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.