Spexeryds gruvor

Spexeryds gruvor

Spexeryds gruvor är samlingsnamnet för flera mangangruvor i området Ludviksbergsgruvan, Jakobsbergsgruvan & Hohultsgruvan.

Spexeryd gruva, Småland, 1907
Spexeryd, Småland, 1907

1819 hittades mangan i området, därefter skeddes brytning fram till slutet av andra världskriget. Idag finns rester av både byggnader och gruvhål på platsen.

Källa: http://uenorrasmaland.blogspot.com/2009/01/manganitgruvan-i-spexeryd.html

Källa: http://www.nth.se/foto/spexeryd/

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Spexeryds gruvor

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Fallet vid Lövsjö

Vid Lövsjö i Kråkeboån strax intill Hembygdsgården ligger ett litet vattenfall.

Skomakarens kammare

Skomakarens kammare söder om Jönköping är en skreva i klippsidan. Öppningen till grottan är ganska hög, sedan leder en stege ner i grottan. Det går att krypa vidare in i grottan åt höger och även under där man kom in i grottan. Ödestuguskomakaren var ingen hjälte. Han var inte tapper på något vis och önskade bara sköta sitt jobb i lugn och ro. Sitta vid sin tavla omgiven av valda representanter för bygdens folf, becka sin tråd och slå in piggen, byta n

Fallet i Torsviksån

Torsviksån strax söder om Jönköping finns ett mindre vattenfall.

Hassafall

Hassafall är ett vattenfall som ligger söder om Jönköping. Vattenfallet ligger i Sandserydsån som på ungefär 2 km faller 110 meter och bildar flera fall.

Lundaberget

Lundaberget strax öster om Huskvarna sägs har fungerat som ättestupa. I "Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige" från mitten på 1800-talet berättas: ”På Hakarps egor har man träffat en 24 alnar djup ättestupa med ett altare samt flera ålderdomslemningar.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.