Fyndigheten vid Stjärnbergets koppargruva gjordes 1704 och brytning startade 1705. Men redan 1710 lades gruvan ner då det enligt uppgift inte fanns någon malm kvar att bryta.
Källa: https://turid.visitvarmland.se/sites/default/files/Filipstad/kopparleden.pdf
Källa: http://www.filipstadsbergslag.com/gruvor/langban/stjarnbergets%20koppargruva/stjarnberget.html
Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!
Karta till Stjärnbergets koppargruva
Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se
Äventyr i närheten
Getbergets Silvergruva
Vid Getbergets Silvergruva upptäcktes silver på 1680-talet. Sedan har gruvdrift bedrivit på platsen i omgångar fram till slutet på 1800-talet.
Läs mer om Getbergets Silvergruva här
Gustavsgruvorna
Gustavsgruvorna är en gammal järn och mangan gruva där brytning startade runt år 1800. Brytning pågick i omgång fram till början av 1920-talet.
Läs mer om Gustavsgruvorna här
Bergtjärnskyrkan
Bergtjärnskyrkan är en grotta som ligger norr om Hällefors. Grottan är mellan sex och sju meter lång och drygt en meter bred och hög.
Läs mer om Bergtjärnskyrkan här
Kristinastollen och Erik Skottes stoll
Silvergruvorna i Hällefors är ett gruvområde där den största delen av verksamheten skedde på 1600 och 1700-talet. På gruvområdet finns det två stollgångar som är öppna och går att besöka, Kristinastollen och Erik Skottes stoll. Det speciella här är storleken på stollgångarnas storlek och imponerade höjd. Kristinastollen är nästan 10 meter hög, till skillnad från många stollgångar där men får gå hukad.
Läs mer om Kristinastollen och Erik Skottes stoll här
Silverknutens Brandtorn
Silverknutens Brandtorn ligger norr om Hällefors. Det första tornet på platsen byggdes 1933 av Hällefors Bruk och var ett trätorn. Detta har sedan rivits och tornet som finns på platsen idag är ett luftspaningstorn byggt av Försvaret.