Surbo Björnide

Surbo Björnide är en blockgrotta sydväst om Österfärnebo. På klippblocket som skapar grottan finns året 1824 målat och ska syfta på året den sista björnen sköts här.

Källa: https://www.hembygd.se/osterfarnebo/plats/126633/text/16824

Källa: https://www.instagram.com/p/CWnPnHrIkHo/

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Surbo Björnide

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Kungshögshällars brandtorn

Kungshögshällars brandtorn står fortfarande på plats. Men tyvärr brann trädelarna av tornet sommaren 2022, troligvis på grund av blixtnedslag. Det är oklart då tornet är byggt men förmodligen någon gång under början 1940-talet.

Bengts stuga

Bengts stuga är en övernattningsstuga som ligger i Färnebofjärdens nationalpark. Färnebofjärdens nationalpark är en av Sveriges mest besökta nationalparker och ligger vid Nedre Dalälven. Här kan du uppleva vacker natur och friluftsliv. Nationalparken har ett rikt djurliv med bland annat älg, bäver och fiskgjuse.

Göksnäset

Göksnäset är en övernattningsstuga som ligger i Färnebofjärdens nationalpark. Nationalparken är belägen i skärningspunkten mellan fyra län (Uppsala, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län) och är ett unikt älvlandskap i en påfallande vacker del av Nedre Dalälven.

Skekarsbo Torn

Skekarsbo torn ligger i Färnebofjärdens Nationalpark och är ett väldigt stadigt trätorn. På platsen finns även grillplats. Källa: Jonte Westman

Tinäsets fäbod

Tinäsets fäbod är en övernattningsstuga med 4 bäddar som ligger i Färnebofjärdens nationalpark. Nationalparken är belägen i skärningspunkten mellan fyra län (Uppsala, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län) och är ett unikt älvlandskap i en påfallande vacker del av Nedre Dalälven. Det finns flera vägar in i nationalparken och det går att övernatta i 4 avgiftsfria mindre raststugor med mycket enkel standard där du får sova max två nätter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.