Sutarestugan

Sutarestugan är en grotta som ligger sydväst om Lidhult i Småland. Det berättas att en skomakaren en gång under ett krig mot danskarna fick fly från danska knektar. Han klättrade upp till grottan och gömde sig. Men danskarna hittade honom, men han lyckades knuffa ner allihop och klarade sig. Det berättas även att trollen har hållit till i berget.

Källa: https://sagobygden.se/sv/sagenplatser/1-skomakaren-i-sutarestugan/

Källa: https://mimmimarie.blogspot.com/2013/05/sagobygden-skomakaren-i-sutarestugan.html

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/e7e436a8-d0bc-41ca-8bcf-335bc7d77787

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Sutarestugan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Skogagrottan

Skogagrottan ligger strax öster om Simlångsdalen. Grottan är delvis konstruerad av kallmurade stenar. Enligt traditionen ska det bott människor i grottan.

Bössebergs grotta

Bössebergs grotta ligger nordväst om Lidhult. Grottan är en mindre grotta som ligger under ett flyttblock. Det sägs att grottan fungerat som gömställe under ofredstider.

Dullaberget

Dullaberget nordväst om Lidhult har pekats ut som en eventuellt ättestupa. I början av 1800-talet pekas platsen ut som en eventuellt ättestupa. På platsen finns en fem meter hög klippa.

Hägnaklippan

Hägnaklippan nordväst om Lidhult har pekats ut som en eventuellt ättestupa. Men klippan är bara cirka tre meter hög, så det kanske är tveksamt.

Grottorna i Klövaberget

Grottorna i Klövaberget ligger norr om Simlångsdalen. Grottan ligger nedanför en kraftigt uppsprucken bergsbrant. Mynningen till grottan är hela 6 meter och den är 1.6 meter djup. I närheten finns flera andra grottor, bland annat en grottlabyrint nordost om den tidigare nämnda grottan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.