Tevåfallet

Tevåfallet är ett vattenfall som ligger i Tevån uppströms från Tevsjön. Vattenfallet ligger öster om Funäsdalen.

Källa: https://365vardagsaventyr.wordpress.com/2014/05/02/89-guldtur-i-ljusnedal/

Karta till Tevåfallet

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Sörgruvorna

Sörgruvorna, som även ibland kallas Förhoppningsgruvan, ligger söder om Ramundberget och här finns fyra gruvgångar som går snett nedåt i berget och är vattenfyllda. Den 17 juli 1696 påbörjades verksamheten på platsen. De fyra gruvgångarnas namn var Västergruvan, Sörgruvan, Prinsgruvan och Bancobrottet. Från början var gruvan en koppargruva, men under 1800-talet verkar fokus glidit över på järnmalm. I gruvorna har man använt både tillmakning och sprängning som metod för att bryta malmen. Källa: http://www.landskapsarkeologerna.se/wp-content/uploa

Norrgruvorna

Norrgruvorna består idag av ett östra område med tre ganska stora dagbrott och ett västra område med fyra gruvgångar in till underjordiska gruvrum och orter. Mellan dessa två gruvdriftsområden finns en kvarstående gruvstuga och bebyggelselämningar med husgrunder.

Blixgruvefältet

Blixgruvefältet, eller Blixgruvan, består av två gruvområden, ett centralt kring Glimtjärn och ett längre norrut. I dag består gruvfältet av några gruvgångar eller påbörjade gruvgångar vid Glimtjärn och flera olika dagbrott. Flera av gruvgångarna är vattenfyllda. På platsen finns också flera husgrunder. Brytningen på platsen pågick från 1600-talet till 1800-talet.

Anderssjöåfallet

Anderssjöåfallet ligger i Anderssjöån strax innan den rinner ut i Tännån mellan Fjällnäs och Hamra. Längs med fallet finns en trappa byggd som gör det lätt att se fallet från sidan. https://www.instagram.com/p/CDy5LrOHzc6/ Källa:

Evagraven

Evagraven är 800 meter lång, 25 meter bred och 15 meter djup och bildades vid inlandsisens avsmältning. Den var ett av Ljunganissjöns avlopp. En sägen om platsen är att en fäbodtös från Ruvallens fäbodvall försvann under 1600-talet. En annan är att en samekvinna vid namn Eva omkom under en snöstorm. Hon hade ingen sikt och störtade med ett renspann och en ackja), utför ravinen. https://www.instagram.com/p/BmQzlBkBjZR/?utm_source=ig_web_copy_link

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.