Tjännåsens Brandtorn

Tjännåsens Brandtorn ligger sydväst om Hudiksvall. På platsen byggdes 1940 ett brandtorn av Skogsvårdstyrelsen, det tornet var i trä och 8 meter högt. Tornet som finns på platsen idag ser ut att vara ett flygspaningstorn byggt av försvaret.

Foto: Jonte Westman

Källa: Jonte Westman

Källa: https://brandhistoriska.org/wp-content/uploads/2020/02/Brandtorn.pdf

Karta till Tjännåsens Brandtorn

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottan vid Berga

Grottan vid Berga är en mindre grotta som ligger sydost om Njutånger. Grottan är minst fyra meter djup och det berättas att den fungerat som gömställe under rysshärjningarna.

Blind-Pelles grotta

Blind-Pelles grotta ligger strax söder om Iddesund. Grottan är drygt fyra meter bred och fem meter djup. Grottan har fått sitt namn från Per Andersson från Iggesund, kallad Blind-Pelle, som brukade hålla till i grottan.

Bodagrottorna

Bodagrottorna ligger öster om Iggesund och är cirka 2600 m långa och på sina håll är gångar och salar i tre våningar. Området är sedan 1989 skyddat som naturreservat. Det omfattar bara 4 hektar. Grottsystemets stora ingång, Fläckgrottan, är relativt lätt att nå medan övriga delar är mera svårtillgängliga. Bodagrottorna Bodagrottorna skapades genom en anmärkningsvärt kraftig jordbävning år 7664 f Kr. I dagsläget räknas

Prästvallen

Prästvallen är en övernattningsstuga som ligger längs Sjuvallsleden. Sjuvallsleden är en vandringsled som sträcker sig mellan sju fäbodvallar i vacker och omväxlande natur. Leden är 31 km och går mellan Ofärne och Delsbo. Det är en krävande led som tar cirka 5 timmar att vandra. Prästvallen är en av de sju fäbodvallarna och ligger i närheten av Örvallen.

Öråstornet

Öråstornet ligger på Öråsen som med sina 458,5 möh Hudiksvalls kommuns högsta berg och med en milsvid utsikt ser man nästan hela Hälsingland. Tornet är 17 m högt och byggdes på 40-talet av försäkringsbolag för att man under sommartid enklare skulle kunna upptäcka skogsbränder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.