Tjuvakistan

Tjuvakistan ligger öster om Alingsås och en är en sprickgång med en underjordisk del som är elva meter lång.

Någon gång på 1600-talet skall 7 rövare ha haft sitt tillhåll i grottan. De var en ständig plåga för folket i bygderna runt omkring. De plundrade vägfarande och dödade utan misskund om så behövdes. Klövjestigen från Alingsås till Nårunga, Oryd och andra byar gick här över skogen, rövarna hade lagt snubbeltråd över stigen som gav utslag vid grottan och snabbt var de på plats och utförde sina illdåd…

En sommarkväll skulle en piga från byn Oryd hämta hem korna från skogen. Rövarna lurpassade på henne och tog henne tillfånga och förde henne till grottan. Under sju långa år hölls hon fången här. Hon fick laga deras mat och varje år födde hon ett barn. Hon hölls under ständig tillsyn och fick aldrig lämna grottan. Men veckan före jul det sjunde året framkastade hon idén att hon skulle gå till byn och ”tjuva” julhalm. Efter mycket tvekande och långa diskussioner fick hon tillåtelse härtill men att hon omedelbart skulle återvända. Hon fick också ge ett heligt löfte att inte yttra något till människorna i byn. Om hon bröt löftet skulle både hon och hennes barn straffas med döden. Rövarna räknade med att den kuvade kvinnan inte skulle våga trotsa dem. Särskilt som de hade barnen som gisslan.

Hon höll sitt löfte men sa till drickeskannan högt och tydligt: ”Jag säger dig kanna, församla dina granna, som jag går lägger jag ett strå, där jag viker av lägger jag två strån i kors, där jag går ner lägger jag en lock”. Hon såg också till att en henne närstående hörde hennes ord.

Byns män uppbådades och följde spåret. När de kom fram till grottan, satt hon vid ingången och ”lusade” en av rövarna. När han fick se männen försökte han dra ner henne i grottan men fick bara en bit av kjortelfållen i handen. Några av de helt överrumplade rövarna försökte genom en sidogång ta sig ner till sjön men blev stoppade och alla sju blev skjutna på platsen

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCT12E

Källa: https://www.facebook.com/696668490405302/posts/1063203443751803/

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/a5715539-b6d4-4004-8796-9ab8d62a21f4

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Tjuvakistan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Abborrfors

Beskrivning saknas tyvärr för denna plats.

Bralins kammare

Bralins kammare är en grotta söder om Alingsås. Grottan är sex meter lång och utgörs av en spricka i berget med ett stort stenblock som bildar taket. 

Brobackatunneln

Brobackatunneln är en gammal övergiven tågtunnel. Fram till 2004 bedrevs museitrafik genom tunneln, men numera är tunneln övergiven.

Grottan i Norsesund

Grottan i Norsesund är en 20 meter lång grotta som ligger i en rasbrant. Enligt traditionen finns två berättelser om grottan. Den ena att vikingar en gång bott i grottan. Den andra att en man i bygden som slagit ihjäl en rallare gömde sig i grottan.

Bruarängen

Bruarängen eller Brudsängen är en grotta som ligger nordväst om Alingsås. Grottan är en tunnel och öppen i båda ändar. Det berättas att jätten Åland som bodde här i bergen blev så förtjust i älvorna som ibland dansade på sjön att han fångade en. Älvan hette Anta och han höll henne fången här. Men hon vill inte bli hans brud så hon slängde sig i sjön och drunknade. Åland blev så förtvivlad över detta att han blev förstelnad och man kan fortfarande se honom i skogskanten som en rundad bergstopp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.