Tjuvakulan

Svenska grottor

Läge: Tjuvakulan lär ligga i ett skärv på en stor furumo som heter Höga mo, i närheten av Truvedstorp.

Sägner, kulturhistoria etc: Tre rövare bodde i Tjuvakulan. En påskafton upptäckte Trufvid Påman från Truvedstorp, rök som steg upp från skärvet. Han smög dit och såg mängder av tjuvgods. För en hop bönder berättade han om sin upptäckt. De begav sig dit och dödade en tjuv som försökte fly. Inga fler tjuvar hittades men däremot mängder av tjuvgods som delades broderligt mellan bönderna.

Karta till Tjuvakulan

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Rövarekulan

Rövarekulan är en grotta som är ca 4 gånger 2 meter som bildats av 4-5 stycken stenblock. Inne i grottan finns en vattenkälla.

Drakakistan

Drakakistan är en grotta som ligger vid Åsnen mellan Tingsryd och Älmhult. Grottan består av en spricka i berget som täcks av två stora block. Grottan har en längd av sju meter.

Jössehall

Jössehall ligger öster om Osby. Ett flyttblock vilar på ett annat block och under har det skapats ett utrymme som är 3 gånger 3 meter och en meter högt. Enligt sägnen så gömde sig en bonddräng vid namn Jösse under block för att undvika inskrivning till armén.

Gastafastan

Gastafastan är en grotta som ligger norr om Olofström. Grottan säg har varit ett tillhåll för snapphanar en gång i tiden.

Trollberget

I bokskogen vid Åsnens strand ligger Trollberget med sina spännande grottor och gångar. Bakom en järndörr finns en stor sal som rymmer trollens guld och silver. Ännu har ingen hittat den dörren. https://www.instagram.com/p/B_aHxF5ljli/?utm_source=ig_web_copy_link

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *