Tjuvakulan

Svenska grottor

Läge: Tjuvakulan lär ligga i ett skärv på en stor furumo som heter Höga mo, i närheten av Truvedstorp.

Sägner, kulturhistoria etc: Tre rövare bodde i Tjuvakulan. En påskafton upptäckte Trufvid Påman från Truvedstorp, rök som steg upp från skärvet. Han smög dit och såg mängder av tjuvgods. För en hop bönder berättade han om sin upptäckt. De begav sig dit och dödade en tjuv som försökte fly. Inga fler tjuvar hittades men däremot mängder av tjuvgods som delades broderligt mellan bönderna.

Karta till Tjuvakulan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Dolda fallet

Dolda fallet, eller Åaskärvet, ligger i södra Småland och är ett vattenfall som är dolt under en stenmoras. Man ser inte fallet men kan hör det.

Rövarekulan

Rövarekulan är en grotta som är ca 4 gånger 2 meter som bildats av 4-5 stycken stenblock. Inne i grottan finns en vattenkälla och när vi besökte platsen var det mycket vatten i grottan.

Drakakistan

Drakakistan är en grotta som ligger vid Åsnen mellan Tingsryd och Älmhult. Grottan består av en spricka i berget som täcks av två stora block. Grottan har en längd av sju meter.

Bilskroten i Ryd

Bilskroten i Ryd är känd under många namn, Bilskroten på Kyrkö mosse eller Åkes Bilskrot är några. Från början var platsen ett torvbrott. Åke Danielsson som ägde platsen startade senare en bilskrot och det är resterna av den finns fortfarande kvar.

Jössehall

Jössehall ligger öster om Osby. Ett flyttblock vilar på ett annat block och under har det skapats ett utrymme som är 3 gånger 3 meter och en meter högt. Enligt sägnen så gömde sig en bonddräng vid namn Jösse under block för att undvika inskrivning till armén.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.