Tjuvgrottan

Tjuvgrottan vid Vällen, eller Vällengrottan som det också kallas, ligger söder om Gimo i Uppland. Grottan ligger i ett stenröse 20 meter från sjön. Öppningen ligger ner mot sjön. Den största salen har ståhöjd, men det största delen av grottan består av krypgångar och mindre salar. Grottans totala längd ska vara 100 meter.

Sägnen säger att här ska tjuvar hållit till och plundrat båtar som passerat på sjön. Det ska också berättas att rövarna tog med sig en piga från Gillinge när de stal halm. Men piga släppte halmtussar efter sig och på så vis kunde rövarna spåras.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/f71ce1f3-3091-471a-b1da-b887b09b1d0a

Källa: https://www.utsidan.se/forum/threads/sjoen-vaellen.91256/

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Tjuvgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Gillberga gryte

Gillberga gryte ligger sydväst om Hallstavik. Här finns flera små grottor som du kan ta dig in i. Den största börjar i en klyfta några meter över marknivån. Den trånga öppningen vidgar sig snart i en 8 meter hög, 10 meter lång och 4 meter bred sal. Ryktet säger att grottan användes som gömställe under ryssarnas härjningar i skärgården 1719. Rövare skall också ha haft sitt tillhåll här. https://www.instagram.com/p/Cgl043GIOE7/ Källa:

Gubbergsgrottan

Gubbergsgrottan, eller Vällnora grotta, består av ca 15 meter gångar med en sal i mitten. Salens golv ligger under närliggande Norrsjöns yta och kan vara blöt. Grottan nås lättast på vintern.

Ättestupan vid Ingvasta

Ättestupan vid Ingvasta ligger nordost om Uppsala. Här sägs en 15 meter hög bergvägg en gång i tiden fungerat som ättestupa.

Skärsjöstugan

Skärsjöstugan är en övernattningsstuga som ligger i Tjäderleksmossen naturreservat. Tjäderleksmossen ligger ca 20 km öster om Uppsala, strax väster om Almunge. Vid Skärsjön finns en öppen stuga där det går att rasta eller övernatta någon enstaka natt. Efter en natt i stugan har nya besökare förtur. Stugan har två våningssängar, totalt fyra sängplatser. Bredvid finns ett dass och vedförråd.

Norrbergskojan

Norrbergskojan är en stuga där det går att övernatta. Stugan ligger i Florarna naturreservat. Florarna är Upplands största sammanhängande myrmarker med milsvid skog runt omkring. Det är ömsom trädlösa mossar och kärrmarker, ömsom öppna vattenytor och gamla skogar. Här är det bara naturens egna ljud som hörs och civilisationen känns långt borta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.