Tombo isgruva

Tombo isgruva

Det som idag kallas Tombo isgruva är egentligen en järngruva där brytning började i början på 1600-talet alternativt redan i slutet på 1500-talet. Namnet som gruvan har idag kommer sig från att is ofta ligger kvar i gruvan hela sommaren.

Tombo isgruva

Det som brukar kallas isgruvan är det som på skyltar kallas Stora gruvan. Men missa inte att det går att gå in i flera av gruvorna som finns på platsen Lövhällen, Vitgruvan och Krabogruvan går alla att besöka till olika grader.

Tombo isgruva
Tombo isgruva

Källa: http://stevesblogg.se/2016/july/tombo-gruvorna.html?fbclid=IwAR3JLfR53UsGBLptHfZOqZgRKF6Z6k1pV7KAONZ0lEzROKaT64Arn3RU3fk

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tombo_gruvor

Källa: http://www.altbergbau-untertage-u-verlagerungen-lost-places.de/index.php/altbergbau/gruvors-i-sverige/tombo-isgruva

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Tombo isgruva

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Göbergets smedja

Göbergets smedja är en rastkoja belägen i Göberget längs med Smeleden i Dalarnas län. Kojan har plats för övernattning för ca 2-4 personer och värms upp med eldstad. Det är en fin plats för friluftsliv och övernattning.

Sandsätern

Sandsätern är en övernattningsstuga som ligger i Nordvärmlandsleden. Nordvärmlandsleden är en 54 km lång vandringsled som går genom Värmland och Dalsland. Längs leden finns rastplatser med vindskydd och övernattningsstugor.

Lumsenkojan

Lumsenkojan är en övernattningsstuga som ligger i Malingsbo-Kloten. Malingsbo-Kloten är ett stort och kuperat barrskogsområde med campingplatser, fiske- och kanotvatten och vandringsleder. Området bjuder på stora områden med skogar, sjöar och vattendrag och här finns något att göra under alla årets månader. Lumsenkojan är en fin belägen rastkoja längs med Malingsbo-Klotenleden och sjön Lumsen. Här finns plats för övernattning för ca 4 personer på träbritsar och kojan värms upp med eldstad.

Kittlingsbergskojan

Kittlingsbergskojan är en övernattningsstuga som ligger i Malingsbo-Kloten. Malingsbo-Kloten är ett naturreservat som bjuder på stora områden med skogar, sjöar och vattendrag. Här finns något att göra under alla årets månader. Kittlingsbergskojan har två våningssängar som rymmer 4-6 personer.

Gärdsjöbo Smedja

Gärdsjöbo Smedja är en övernattningsstuga som ligger i Malingsbo-Kloten. Malingsbo-Kloten är ett stort och kuperat barrskogsområde med campingplatser, fiske- och kanotvatten och vandringsleder. Området bjuder på stora områden med skogar, sjöar och vattendrag och här finns något att göra under alla årets månader. Gärdsjöbo Smedja är en fin belägen rastkoja längs med Lumsån som vackert ringlar sig ned mot Malingsbosjön.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.