Tornet vid Muttosluoppal

Tornet vid Muttosluoppal ligger i Muddus nationalpark sydväst om Gällivare. Vi har inte kunnat hitta något om tornets historia, men det ser till modellen ut att vara ett gammal brandtorn, men används idag till fågelskådning och utsiktstorn.

Källa: https://laponia.nu/upplev/muttosluoppal/

Karta till Tornet vid Muttosluoppal

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Muddusfallet

Vid Muddusfallet, Muttosfallet eller Muddusagahtjaldak som det egentligen heter faller älven 42 meter ner i den smala kanjonen Gähppogårsså. Gahtjaldak betyder på samiska en plats där vattnet faller, namnet fanns tidigare på flera platser, men sedan vattenkraften byggt ut så är detta den enda stora fallet som finns kvar i området.

Askasfallet

Askasfallet ligger i Muddus nationpark i Lappland. Fallet som kanske hamnat lite i skymundan av det mer kända Muddusfallet är 40 meter högt och faller i två steg. För att ta sig till vattenfallet krävs 7 kilometer vandring.

Harsprånget

Harsprånget var ett stort vattenfall söder om Porjus men idag finns bara en spillra kvar då Stora Luleälven är uppdämd här. Det tidigare fallet hade en total fallhöjd av 75 meter och var ett av de största i Sverige.

Njietjagårsså

Njietjagårsså är en ravin och ett vattenfall nordost om Jokkmokk.

Pakkobron

Strax nedanför Pakkobron finns ett vattenfall. Här passerar Inlandsbanan över Pakkojokk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.