Trånggatsgrottan

Trånggatsgrottan är en blockgrotta som ligger väster om Köping i Näs naturreservat. Grottan är stor och är totalt karterad till 373 meter.

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=FHKUPMfYTi0

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Trånggatsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Trånggatan

Trånggatan är en small bergsklyfta i Näs naturreservat väster om Köping.

Tutvedgubbens grotta

Tutvedgubbens grotta ligger vid Tutvedsberget norr om Fellingsbro. Berget har spruckit och det har skapats en grotta. Grottan är en 30 meter lång gång.

Grottan i Dammberget

Grottan i Dammberget är en mindre grotta som ligger väster om Köping. Grottan är ungefär 2.5 meter djup.

Brandfors Kista

Brandfors Kista, eller Lasse-Majakistan som den också kallas, är en blockgrotta som ligger väster om Köping. Grottan är ungefär tre gånger en meter stor med spetsigt tak. Det berättas att den 8 februari 1688 ska Karl XI och Fredrik av Hessen ha jagat björn här. Senare sägner berättat jag grottan varit tillhåll för tjuven Lasse-Maja.

Kägleholm

Kägleholm är en slottsruin i Örebro kommun i Närke på ön Kägleholm i sjön Väringen, norr om Hjälmaren på gränsen mellan Närke och Västmanland. Slottet eldhärjades 1712, grundmurarna återstod, och en intakt del av norra flygeln. Numera har ruinen ett skyddade tak. Flygeln är idag privatbostad. Tidigare användes den som bland annat skola. Bosättningar i området fanns redan på 500–600-talen, vilket resterna resterna av två fornborgar vittnar om. Gården hette från början Tuna, ägdes av lagskrivaren i Västergötland, riddaren Gudmar Magnusson (Ulvåsaätten), svärfar till Heliga Birgitta. För 600 mark örtug sålde Bengt Skrivare och hans hustru Karin Tuna, Bäriga och sex torpestäder och en kvarn till Gustav Vasa år 1541. Tuna kungs

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.