Traskas grotta

Traskas grotta är en mindre blockgrottan sydost om Åtvidaberg. Grottan ligger i en samling klippblock och är ungefär 8 meter lång. Det sägs att i slutet på 1800-tal och början av 1900-talet ska en trollkärring som hette Traska bott i grottan.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/ee6b9a68-6d4e-48af-bcb2-ad980f39f939

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Traskas grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottan vid Könserum

Grottan vid Könserum är en labyrint av flera salen under kullens högsta topp. 20 meter sydväst om denna grotta finns ytterligare en grotta som är en 7 meter lång lutande spricka.

Jörans grotta

Jörans grotta är en grotta nordost om Åtvidaberg vid stranden på sjön Såken. Grottan ligger i en bergssida ner mot sjön.

Trantorpsgrottan

Trantorpsgrottan ligger väster om Åtvidaberg och är en 10 meter lång sprickgrotta.

Stenebo gruva i Ukna

Stenebo gruva ligger strax utanför byn Ukna. Man började brytningen i gruvan på 1600-talet, malmen sägs dock ha varit fattig men tillgången var stor och den var lätt att bryta så därför startades brytning. Brytning i Stenebo gruva på gick under århundradena med varierande intensitet. Men den 17 Juni 1875 tog det slut då ett större ras satte stopp för verksamheten efter att säkerhet under en längre tid eftersatts.

Grottan vid Härsjö

Grottan vid Härsjö, eller Helvetesporten som den också kallas, är en sprickgrotta sydväst om Åtvidaberg. Ett system av gångar, som är 15 meter långa, finns i en krossad bergknalle.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.