Trollegater

Trollegater är ett område med grottor som ligger väster om Rimforsa, söder om Linköping. Berget är här sprucket så att grottor bildats. Här finns bland annat Stora grottan som är en av Sveriges största urbergsgrottor. Området är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer. Enligt sägnen ska trollen bo i grottorna.

Stora grottan

Grottan har en total längd av 110 meter och är med det en av Sveriges största urbergsgrottor. Innanför den trånga ingången finns den ”Stora festsalen” där troll, enligt sägnen, ska ha hållit fester. Från salen går en ca 70 meter lång rundslinga som man komma runt, men som på ett ställa är ganska trång.

Trollegater

Trollgränd

Trollgränd är en ca 12 meter djup grottan med en mycket trång och besvärlig ingång, men som öppnar upp sig när man kommer in.

Jojes hål

En grottan med en smal ingång som mynnar ut i ett rum på ca sex kvadratmeter och nästan ståhöjd.

Grytet

En mindre grotta gömd bakom bland stora stenblock.

Metkroken

En spännande grottan med låg takhöjd och nerhängande klippblock.

Hästskon

Grottan är ca 25 meter lång och har flera in och utgångar. Grottan är ganska lätta att ta sig igenom.

Långa hålet

En ca 25 meter lång grotta som börjar med en smal passage som mynnar ut i ett rum.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCX445

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal/naturreservat/trollegater-naturreservat.html

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Trollegater

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottorna vid Drögshult

Vid Drögshult finns två grottor, Drögshultslabyrinten och Rövargrottan. Rövargrottan är en blockgrotta som skapats under ett stort stenblock som spruckit. Grottan är underfär 15 meter lång.

Rövargrottan

Rövargrottan ligger väster om Rimforsa och är en 15 meter lång grotta. Om grottan berättas att en flicka från Drögshut, som överfölls av rövare och hölls av dem fången i sju år, innan hon lyckades fly.

Klättrargrottan

Klättrargrottan är en grotta som ligger väster om Rimfosa. Grottan är en 20 meter lång sprickgrotta. Det är svårt att nå grottan ingång utan rep eller stege.

Sprickgrottan i Marieberg

Sprickgrottan i Marieberg eller Sprickgrottan i Klevberget som den också kallas är en 48 meter lång grotta. Ingången är en vertikal spricka ovanför en blocksamling. Ingången böjer åt norr och man kommer till en hög och bred spricka, härifrån kan man klättra uppåt och komma ut mellan några block. I en nedre del kommer man in i en låg men bred sal, härifrån kan man via en brant passage ner till en vertikal spricka som leder ut i nedre delen av branten.

Tvillinggrottan

Tvillinggrottan ligger vid Klevberget väster om Rimfosa. Grottan är en kombination av en sprickgrotta och blockgrotta. Längden på grottan är 28 meter och den består av två parallella sprickor som är förbundna.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.