Trollhålan

Trollhålan är en grotta på Sallebjäret eller Salleberget. Grottan består av en spricka i berget som är ungefär 4,5 meter djup och inne i grottan finns en ca 2 meter lång sidogång. Grottan ligger ungefär 2 meter över marken och man behöver ta till till grottan på en smal hylla. Det sägs att om man lägger örat mot klippan inne i grottan så kan man höra trollen arbeta djup nere i berget.

Källa: Grottor i Hallands län

Källa: https://www.falkenberg.se/fbg-tipsar/veeras-basta/pa-utflykt-med-veera—ugglarp.html

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Trollhålan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Jättastuan

Jättastuan är en grotta i Halland. Ingången är 5 meter bred och grottan är 7 meter djup. Grottan öppning liknar lite en mun med vassa tänder. I grottan växer självlysande drakmossa.

Blockgrottorna i Kvibille

Blockgrottorna i Kvibille ligger öster om Kvibille i Halland. Grottan är en blockgrotta och under ett stort block har en grotta bildats. Koordinaterna till denna plats är inte helt exakta.

Petterskammare

Petterskammare är en mindre grotta nordost om Halmstad. Grottan är formad som en kil in i berget. Ungefär sex meter bred och 2 mest djup.

Pysslingshålan

Pysslingshålan är en liten trånggrotta norr om Falkenberg. Grottan är bara 40 centimeter hög, men ca 7 meter djup.

Granatgruvan i Sjönevad

Granatgruvan i Sjönevad ligger nordväst om Falkenberg. Gruvan är Sveriges enda granatgruva och här utvanns granater mellan 1926-1938. Granaterna som utvanns här var knytnävsstora knippen som användes som slipmedel. Granater finns på flera platser i Sverige, men detta är en av de få platser där de hittats i ädelstenskvalitet. Fram till gruvan leder en grusväg, gruvan som är ett dagbrott, ligger högst upp i en rasbrant. Lättaste är det att att gå upp på den norra sidan av rasbranten (gå inte i rasbranten, det är löst). Gruvan ligger högt och har utsikt över flera vindkraftverk

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.