Trollkyrkan på Högklitt

Trollkyrkan på Högklitt ligger öster om Hudiksvall. Grottan är ungefär elva meter lång. Inne i grottan är endast kryphöjd.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/030abbb2-4178-4142-b677-31007f59bdab

Karta till Trollkyrkan på Högklitt

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Stenkyrkan

Stenkyrkan är en grotta nordost om Hudiksvall. Grottan är ungefär 7 meter lång.

Grottan på Lingaröbergen

Grottan på Lingaröbergen ligger öster om Hudiksvall. Grottan är ungefär tio meter lång och har en yta på ca 25 kvadratmeter.

Bodagrottorna

Bodagrottorna ligger öster om Iggesund och är cirka 2600 m långa och på sina håll är gångar och salar i tre våningar. Området är sedan 1989 skyddat som naturreservat. Det omfattar bara 4 hektar. Grottsystemets stora ingång, Fläckgrottan, är relativt lätt att nå medan övriga delar är mera svårtillgängliga. Bodagrottorna skapades genom en anmärkningsvärt kraftig jordbävning år 7664 f Kr. I dagsläget räknas Bodagrottorna som Sveriges tredje längsta grottsystem över huvud taget samtidigt som det är den längsta urbergsgrottan i landet. Det berättas i sägnerna att Vittran och småfolk varit synliga vid grottorna.

Brandtorn på Glavsberget

Tornet är en stålkonstruktion och är 14 meter högt. Från toppen är det milsvid utsikt.

Blind-Pelles grotta

Blind-Pelles grotta ligger strax söder om Iddesund. Grottan är drygt fyra meter bred och fem meter djup. Grottan har fått sitt namn från Per Andersson från Iggesund, kallad Blind-Pelle, som brukade hålla till i grottan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *