Trollstenarna

Grotta enligt Svenska Grottor

Enligt litteraturen: ”…är stora stenar så upplagda på mindre att det därunder bildas en grotta. Detta är naturens eget verk.” Flera andra grottor finns i området, men ingen som passar beskrivningen ovan har hittats ännu. Enligt litteraturen (Kjellmark) finns en grotta där 15-20 personer kan få plats vid regnväder, ca 500 m S om gården Djupasand. Grottan bildas av att det största blocket ligger uppallat på mindre och bildar taket till ett stort och lågt rum.

Karta till Trollstenarna

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Drakguldsgrottan

Drakguldsgrottan är en mindre grotta som ligger söder om Lammhult. Grottan som är låg ligger under ett stort block är ungefär 5 meter lång. I grottan växer Drakguldsmossa.

Grottan vid Sanda Hjälm

Grottan vid Sanda Hjälm ligger söder om Lammhult. Grottan är en ljus blockgrotta och har en sal som man kan gå tvärs igenom. Grottans längd är 5 meter.

Grottan vid Sanden

Grottan vid Sanden ligger söder om Lammhult. Grottan är en blockgrotta som har en takhöjd på 0.6-0.8 meter är ungefär 10 meter lång.

Kärrgrottorna

Kärrgrottorna är två grottor som ligger söder om Lammhult. Grottorna är sprickgrottor, den enda som är trång är 9 meter lång, den andra är 5 meter lång. Söder som kärret finns ytterligare en grotta under ett flyttblock som är 8 meter lång.

Fjärhanaberget

Fjärhanaberget mellan Lammhult och Moheda sägs ha använts from ättestupa. Här finns en hög nästan lodrät klippvägg. Det berättas att vid Fjärhanaberget härskar Fjärhanakittan. Hon är ett kvinnligt väsen som är förföriskt vacker framifrån, men bakifrån är hon lika ihålig som en gammal trädstam. Om hon lyckas locka dig till sig blir du helt i hennes våld. Det berättas att en Svänanbo som råkade ut för Fjärhanakittan fick dansa med henne runt en björk hela natten tills solen gick upp. Då var han helt utmattad och hans träskor utslitna. Men för att skydda sig mot Fjärhanakittan ska man vända sin kavaj ut och in

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.