Trotta Stofva

Kanske grotta, enligt Svenska Grottor

Beskrivning: Grottan är omnämnd i litteraturen, men egentlig beskrivning av dess utseende saknas. Ortsbefolkningen känner inte till grottan, men har läst om den i litteraturen. En liten låg håla har besökts av en speleolog. Om detta är rätt grott vet ingen.

Källa: http://runeberg.org/gohcwow/2/0171.html

Karta till Trotta Stofva

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Sibbastuga

Sibbastuga är en mindre grotta som ligger nordväst om Alvesta. Under ett flyttblock har det bildats en kammare 1.5 meter hög och 4 gånger 2 meter stor.

Kämpanissens håla

Kämpanissens håla är en mindre grotta väster om Alvesta. Grottan är 4 meter lång och låg. Det berättas att "Kämpa-Nissen" haft grottan som sin tjuvgömma och tillhåll.

Nattstofvan och Stenstofvan

Nattstofvan och Stenstofvan är två grottor som ligger norr om Alvesta. Nattstofvan är en blockgrotta som är 6 meter lång och har en mossbeväxt block som tak. Stenstofvan är en sprickgrotta som ligger strax norr om Nattstofvan och består av block som vilar mot en bergssida.

Hystolen

Hystolen sägs vara en ättestupa som ligger i närheten av Högakulls naturreservat vid sjön Rymmen sydost om Värnamo. Här finns en sex meter hög klippa som störtar ner i sjön och sägs fungerat som ättestupa. Det berättas även att trollen håller till i bergen intill.

Grottan i Kuggaberg

Grottan i Kuggaberg ligger mellan Vislanda och Ljungby i Småland. Det kan diskuteras om det verkligen är en grotta eller bara en inbuktning i berget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.