Tuna-Hästbergs gruva

Källa: http://minehunters.de/index.php/altbergbau/gruvors-i-sverige/tuna-haestbergs-gruva

Karta till Tuna-Hästbergs gruva

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Gatlångsgrottan

Gatlångsgrottan ligger mellan Borlänge och Ludvika. Grottan är ungefär 8 meter lång, drygt en meter bred och 0.6 meter hög. Grottan kan vara svår att hitta i terrängen.

Jätturngrottan

Jätturngrottan ligger i Jätturns naturreservat norr om Ludvika. På sjön Jätturns södra strand finns en grotta som har bildats genom vittring i kalkstenen. Öppningen har en triangulär form, är 2 meter bred och 1.5 meter hög samt tre meter djup. Öppningens form gav upphov till namnet Jättunkyrkan. På 1700-talet fanns här tre kalkstensgrottor, men endast en var så hög att den kunde besökas. Alla tre grottöppningar syns på en illustration av Abraham Hülphers från sin reseskildring Dagbok öfver en resa genom de under Stora Kopparbergs höfdingdöme lydande lähn och Dalarne 1757.

Skommartjärns gruva

Skommartjärns gruva är en gammal järngruva som ligger söder om Borlänge. Gruvan var i drift i mitten på 1800-talet och här bröts järnmalm till Siljansfors Järnbruk.

Skvatterbergets gruva

Skvatterbergets gruva är en gammal järngruva som ligger söder om Borlänge. Gruvan var i drift i mitten på mellan 1859 och år 1900. Det finns även en uppgift om att gruvan var i drift 1918. I gruvan bröts järnmalm till Siljansfors Järnbruk. Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/b615a1ca-1f4d-4776-840f-1334782ed835 Källa: http://www.baggbodykarna.org/gallery/browseimages.php?c=54

Fjästjärnstrupen

Fjästjärnstrupen är ett vattenfall väster om Borlänge. Fallet är ca 12 meter högt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *