Turebergsgrottan

Turebergsgrottan eller Mellösagrottan som den också kallas ligger strax norr om Mellösa. Grottan är en förkastningsspricka. Det finns två ingångar till grottan, en från väster och en från öster. Den västra ingången leder till en rymlig klippgång från vilken man kommer ner i grottan. Grottan är ca 15 meter lång.

Enligt sägnen så bodde Tureberggubben i grottan. Om honom berättas sägner ofta tillsammans med Nyckelbergsgumman. En del sägner säger att Turebergsgubben var en hednapräst och Nyckelbergsgumman var den första kristna i trakten, trotts detta fattade de tycker för varandra. I en annan sägen sägs Tureberggubben varit en jätte.

https://www.instagram.com/p/BWf79cejWF8/?utm_source=ig_web_copy_link

Källa: https://radioaktiv.blogg.se/2018/august/turebergsgrottan.html

Källa: https://speleo.se/archive/Grottor_i_Sverige.pdf

Källa: https://www.mellosa.nu/2015/09/30/turebergsgrottan/

Karta till Turebergsgrottan

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Smedstorpsgrottan

Smedstorpsgrottan ligger vid Smedstorp nordväst om Malmköping. Grottan ska varen en de största i Sörmland.

Bågberget

Bågberget ligger vid Horsbetslet längs Sörmlandsleden öster om Malmköping. Detta kan kanske inte kallas en grotta, utan det är en naturlig bro i urberget.

Kammarsten

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCWNED Källa:

Kalkbro

Kalkbro är ett nerlagt kalkbrott. Hela brottet liknar en stor oval gryta i berget med en djup ravinliknande bergsskärning som är ingången söderifrån. Denna "ravin" blev filmkuliss i filmen Ronja Rövardotter från 1984 när Mattis rider och letar efter Ronja. https://www.instagram.com/p/CAe4VDjgiYe/?utm_source=ig_web_copy_link

Klubba kyrka

Klubba kyrka ligger på en halvö i sjön Båven väster om Gnesta. Grottan består av bergssprickor som kan nås genom flera ingångar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *