Urkons grotta

Urkons grotta är en grotta längs sjön Sommens strand. Grottan är ungefär fyra meter djup. Om grottas berättas att Trollkarlen Some, som bodde i Tullerum, tröttnade på Urkon och lyckades med diverse trollerier, hästsko och kedjor stänga in henne i Urberget, som reser sig brant upp över Sommen.

Där inne sitter hon i sin håla. Hon är dömd att sitta där med två möjligheter att komma ut ur sitt fängelse. Den ena möjligheten är, att hon hos sig i berget har en stor nöthud. Av den får hon äta ett hår varje julafton. Då alla håren är uppätna slipper hon lös och förstör såväl Ydre som hela vår värld. Den andra möjligheten är, att hon slipper lös om Ydre besöks av någon kung. Då förföljer och dödar hon honom om hon kan nå honom inom häradets landamären. Märk väl konungen måste vara krönt.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/8723e284-d402-4544-ab28-1d70e3b99c02

Källa: https://www.hembygd.se/norra-vi-hembygdsf-rening/plats/226296/text/37519

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Urkons grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Birgers kula

Birgers kula är en grotta som bildats av ett flyttblock som vilar mot en klippa. Det berättas att här bodde rövaren Birger med sitt band. De härjade i Norra Vi med omnejd och stal från både fattiga och rika. Men till sist gjorde de ett misstag och rövade en flicka i Norra Vi som skulle städa åt dem i grottan.

Selos kammare

Selos kammare är en grotta på Seloberg i Östergötland. Enligt historien skall stortjuven Selo ha använt grottan som sitt tillhåll. Hans grotta blev till slut upptäckt av en jägare och han kunde fångas in.

Jätten Bules grotta

Jätten Bules grotta eller Bulegrottan som den också kallas är en 81 meter lång och 13 meter djup grotta. Grottan är trång och det finns flera historier om folk som fastnat så gå inte ner i grottan själv.

Skomakaregrottan

Skomakaregrottan eller Skomakarehålan som den också kallas är en sprickgrotta sydost om Malexander. Grottan är stor och rymlig och skapad av några i särsprängda block.

Labyrinten vid Skomakaregrottan

Labyrinten vid Skomakaregrottan är en grotta som ligger väster om Kisa. Grottan är en 50 meter lång blockgrotta som ligger i en rasbrant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.