Västerkleven

Västerkleven som ligger nordost om Bräcke sägs ha använts som en ättestupa. Det sägs att vandringsfolk gjorde sig av med de gamla här när de inte längre orkade följa med.

Källa: https://docplayer.se/2956006-Sagner-och-sevardheter-i-bracke-kommun.html

Karta till Västerkleven

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Kamrisdalen

Kamrisdalen är en förkastningsspricka nordost om Bräcke. Kryftan är ca 20 meter djup med lodräta klippväggar och ungefär 15 meter bred.

Sösjö Brandtorn

Sösjö Brandtorn ligger på Kristenberg öster om Bräcke och byggdes 1939.

Olof Gröns grotta

Olof Gröns grotta ligger på Ol-Grönsholmen i Väster-Märlingen väster om Bräcke. Grottan är två meter lång, en meter bred och drygt en meter hög. Det berättas att Olof Grön vägrade inkallas till Svensk krigstjänst i kriget mellan Sverige och Danmark 1677. Han dömdes för förräderi till dödstraff, men han lyckades rymma till Norge. Men han vände tillbaka och gömde sig i denna grotta och fick hjälp och mat av folk från Grönviken. Han ska ha lyckats överleva tills krigsslutet vid 1679 och blev benådad.

Raskbodarna

Raskbodarna är en övernattningsstuga som ligger i Jämtgavelns naturreservat. Reservatet är perfekt för en helgtur med övernattning och har sammanlagt cirka 2 mil vandringsleder, flera övernattningsstugor och flera vindskydd. Här finns spår av människors verksamhet sedan flera århundraden som fäbodar, skogsarbetarkojor och fångstgropar.

Snödskallegrottan

Snöskallegrottan, eller snödskallegrottan är en grotta norr om Ånge. Grottan ungefär 57 meter lång . Ingången är ganska brant och leder via en trappliknande formation ner till Kerstins sal. Här finns flera kortare sidogångar. Enligt sägen blev första fäbodtösen Kerstin bergtagen av Snöskallefolket en sommar för länge sedan. Se dig noga för, det sägs att hon drar undan fötterna på grottans besökare. https://www.instagram.com/p/BVKMnZ5h_sZ/ Källa:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.