Västerstads kyrkoruin

Västerstads kyrkoruin ligger söder om Hörby. Kyrkan byggdes i slutet på 1100-talet. I slutet på 1870-talet stod en ny kyrka klar och den gamla började förfalla.

Källa: https://www.svenskakyrkan.se/hoerby/vasterstads-kyrkoruin

Karta till Västerstads kyrkoruin

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Ättestupan vid Bokehall

Ättestupan vid Bokehall ligger strax öster om Höör. Här finns ett 15 meter lång och 5 meter högt bergsstup som uppges ha använts som ättestupa.

Ättestupan vid Ynglingarum

Ättestupan vid Ynglingarum ligger nordost om Höör. Hör finns två stycken 4-5 meter höga stup som uppges ha fungerat som ättestupor.

Hallamölla

Hallamölla är Skånes längsta vattenfall med en fallhöjd på 23 meter. Fallet är en del av Verkaån, vars lopp är skyddat som naturreservat. Namnet kommer från den kvarn ( mölla enl. danskt/skånskt uttryck) som funnits på platsen sen 1400-talet. Längs ån fanns förr även ett antal små industrianläggningar, såsom vadmalsstamp, färgeri och några mjölkvarnar. Numera återstår endast en kvarn med stort kvarnhjul, kvarnhus och drängkammare.

Vantalängan

Vantalängan är en övernattningsstuga som ligger längs Skåneleden. Stugan är en gammal lada från 1800-talet och är en populär rastlokal för vandrare. I Vantalängan finns det långbord för upp till 20 personer och det går att övernatta i stugan. På ängen framför stugan finns två nya vindskydd och gott om plats för tältning. Skåneleden är en vandringsled som sträcker sig genom hela Skåne och är cirka 1000 km lång. Leden går genom varierande naturmiljöer såsom skogar, kustlandskap och öppna fält och är ett populärt resmål för friluftsliv.

Trollberget

Trollberget ligger norr om Höör. Här finns en mindre grotta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.