Vikittelns minikanjon

Vikittelns Minikanjon som ligger norr om Norrköping, är en mycket intressant geologisk sevärdhet. Här har den senaste istidens vattenmassor slipat ut djupa kanaler i ett kalkstensstråk.

Vikittelns minikanjon
Vikittelns minikanjon

Här finns troligtvis också flera tunnlar och grottor som vattnet slipat ur, men de är förmodligen trånga och fyllda med vatten, varför de är svåra att utforska.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC28EX8

Källa: http://www.sormlandsleden.se/vandring/rundslingor/skogsbyslingan/

Källa: Eget besök på platsen

Karta till Vikittelns minikanjon

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Gändelnklyftan

Gändelnklyftan är en klyfta som ligger nordost om Norrköping. Klyftan är även känd som Hålgrytsgrottan. Klyftan är 50 meter lång och i mitten är den fylld med block så att grottor bildas.

Uvbergsgrottorna

Grottorna ligger i en samling stenblock nedanför en hög bergvägg. Ingångshålen ligger nära bergväggen. Den största grottan börjar med en 2 meter lång gång som leder in i taket på en 3 meter hög, 3 meter bred och 7.5 meter lång sal. Därifrån utgår mindre gångar. Den andra grottan är 12 meter lång och börjar med ett hål i marken.

Grottorna i Björndalen

Grottorna i Björndalen är ett system med grottor. Grottorna har blandad höjd och är ca 7 meter djupa. Det sägs att grottorna har använts av rövare.

Brandtorn

Här står ett brandtorn kvar, men vi har inte lyckats identifiera namnet på det i den dokumentation som vi har tillgänglig. Har du mer info, tipsa oss gärna!

Höknäsgrottan

Höknäsgrottan ligger norr om Norrköping. Grottan är en blockgrotta och via en smal ingång kommer man in i en sal.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.