• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Dolinsjögrottan

Vägbeskrivning

Dolinsjögrottan, belägen i det natursköna Bjurälvens naturreservat, är Sveriges längsta undervattensgrotta med en total längd på 2,43 kilometer. Denna imponerande grotta utmanar även de mest erfarna dykarna med sina vattenfyllda gångar och passager. Sedan upptäckten 2007 har Sveriges Speleologiförbund årligen utforskat och kartlagt grottans utsträckning, vilket nu uppgår till 2432 meter. Dykexpeditionerna har krävt en kombination av avancerad dykutrustning och tekniker för att navigera genom grottans trånga ingångspassager och både våta och torra sektioner. Den första torra passagen, upptäckt 2013, leder till en stor sal där regn konstant droppar från taket, vilket skapar en unik atmosfär.

Bjurälvens naturreservat, där grottan är belägen, är känt för sitt distinkta karstlandskap med underjordiska vattendrag och en mångfald av doliner. Detta landskap, format av tusentals år av erosion, stöder en rik flora tack vare det kalkrika underlaget. Naturreservatet, som även angränsar till Korallgrottans naturreservat, erbjuder vandringsleder genom dess frodiga dalgångar, vilket gör området till ett viktigt centrum för naturbevarande och vetenskaplig forskning.

De årliga dykexpeditionerna till Dolinsjögrottan har inte bara bidragit till att förlänga vår kunskap om grottans utsträckning utan också till en djupare förståelse för regionens unika geologi och hydrologi. Dessa expeditioner har avslöjat komplexa system av vattenfyllda gångar och torra passager, som tillsammans bildar ett fascinerande nätverk under jord. Dykarna har mött geologiska formationer som berättar en historia om områdets forna klimat och landskapsutveckling, vilket ger värdefull insikt i Sveriges geologiska förflutna.

Notera att detta är inte en grotta du bör besöka själv om du inte har rätt kunskap!

Det finns risker med att besöka en grotta, gör du ett besök är det på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!
Dolinsjögrottan, belägen i det natursköna Bjurälvens naturreservat, är Sveriges längsta undervattensgrotta med en total längd på 2,43 kilometer. Denna imponerande grotta utmanar även de mest erfarna dykarna med sina vattenfyllda gångar och passager. Sedan upptäckten 2007 har Sveriges Speleologiförbund årligen utforskat och kartlagt grottans utsträckning, vilket nu uppgår till 2432 meter. Dykexpeditionerna har krävt en kombination av avancerad dykutrustning och tekniker för att navigera genom grottans trånga ingångspassager och både våta och torra sektioner. Den första torra passagen, upptäckt 2013, leder till en stor sal där regn konstant droppar från taket, vilket skapar en unik atmosfär. Bjurälvens naturreservat, där grottan är belägen, är känt för sitt distinkta karstlandskap med underjordiska vattendrag och en mångfald av doliner. Detta landskap, format av tusentals år av erosion, stöder en rik flora tack vare det kalkrika underlaget. Naturreservatet, som även angränsar till Korallgrottans naturreservat, erbjuder vandringsleder genom dess frodiga dalgångar, vilket gör området till ett viktigt centrum för naturbevarande och vetenskaplig forskning. De årliga dykexpeditionerna till Dolinsjögrottan har inte bara bidragit till att förlänga vår kunskap om grottans utsträckning utan också till en djupare förståelse för regionens unika geologi och hydrologi. Dessa expeditioner har avslöjat komplexa system av vattenfyllda gångar och torra passager, som tillsammans bildar ett fascinerande nätverk under jord. Dykarna har mött geologiska formationer som berättar en historia om områdets forna klimat och landskapsutveckling, vilket ger värdefull insikt i Sveriges geologiska förflutna.