• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Lummelundagrottan

Vägbeskrivning

Lummelundagrottan, en av Sveriges mest kända droppstensgrottor, belägen på Gotland, är berömd för sitt unika underjordiska landskap. Grottan, som erbjuder besökare en fascinerande inblick i jordens inre med imponerande droppstenar och mystiska gångar, har varit föremål för utforskning sedan 1940-talet. Trots detta återstår en stor del av dess labyrintlika system outforskat, vilket lägger till dess mystik och lockelse.

Den tidiga historien om Lummelundagrottan är intimt kopplad till "Kytt-Jans källare", en del av grottan som varit känd sedan 1600-talet. Detta faktum understryker grottans långvariga betydelse i det lokala samhället, väl innan vetenskapligt intresse tog vid. År 1954 gjorde en upptäckt av lokala pojkar, som fann en smal passage blockerad av lera och stenar, det klart att grottan var mycket större än man tidigare trott. Genom deras grävande avslöjades nya, omfattande delar av grottan, vilket dramatiskt utvidgade förståelsen för dess storlek och betydelse.

Efter denna upptäckt och de efterföljande utforskningarna tog man steg för att göra grottan tillgänglig för allmänheten. År 1959 öppnades Lummelundagrottan officiellt för turister, med anpassade vägar, belysning och säkerhetsåtgärder. Detta öppnande som besöksgrotta har bidragit till att etablera Lummelundagrottan som en av Gotlands främsta turistattraktioner.

Utforskningen av Lummelundagrottan har fortsatt sedan dess, ofta med hjälp av dykare för att navigera de vattenfyllda passagerna. Denna fortsatta utforskning har inte bara avslöjat nya sektioner av grottans komplexa nätverk utan också bidragit till en djupare förståelse för dess geologi och ekologi.

Idag står Lummelundagrottan som ett populärt besöksmål, lockande äventyrslystna från hela världen. Med guidade turer som erbjuder en säker och informativ utforskning av dess imponerande gångar och formationer, fortsätter grottan att fascinera besökare. Dess kombination av naturlig skönhet och vetenskapligt intresse gör varje besök till en oförglömlig upplevelse, och understryker dess värde som en av de mest spännande naturliga sevärdheterna på Gotland.

Det finns risker med att besöka en grotta, gör du ett besök är det på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!