• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Stjärnorps Slott

Vägbeskrivning

Stjärntorps slottsruin, som är belägen i Stjärnorps socken i Linköpings kommun, Östergötland, är det som återstår av det slott som uppfördes av greven och fältmarskalken Robert Douglas mellan 1655 och 1662. Slottet, som var ritat av Nicodemus Tessin d.ä., förstördes i en brand 1789, och sedan dess har huvudbyggnaden stått som en ruin. Idag fungerar en av flygelbyggnaderna som huvudbyggnad på området. Ruinen är ett välkänt historiskt landmärke i regionen och har under årens lopp varit en populär plats för besökare.

Stjärntorps slott har en rik och spännande historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Slottet uppfördes under åren 1655 till 1662 av greven och fältmarskalken Robert Douglas, en framstående militär och adelsman. Inspirationen till slottets konstruktion och design hämtades från Douglas resor i Tyskland, där han hade imponerats av de många medeltida borgarna och slotten längs Rhen. För att realisera sin vision av ett ståtligt hem anlitade han den berömde arkitekten Nicodemus Tessin d.ä., som ritade slottet och dess omgivande terrasser i en stil som återspeglade den tidens nationalromantik.

Enligt en sägen skall Robert Douglas och hans vapenbror Axel Lillie, efter att ha återvänt från Westfaliska freden, ha ingått en överenskommelse om att bygga sina respektive slott, Stjärnorp och Löfstad, så höga att de kunde se och skicka hälsningssignaler till varandra. Denna anekdot illustrerar den ambition och storslagenhet som präglade projektet.

Stjärntorps slott kom att bli en imponerande byggnad med fyra våningar, torn, en stor riddarsal, och diverse andra rum anpassade för olika ändamål. Robert Douglas skapade inte bara ett magnifikt hem för sig och sin familj utan även en samlingsplats för tidens elit. Slottet var omgivet av en ringformig vall och en vallgrav, vilket förstärkte dess försvarsfunktion och bidrog till dess majestätiska framtoning.

Efter Robert Douglas död ärvdes slottet av hans änka och sedan av deras son Gustaf Douglas, som blev den nye ägaren. Under de följande generationerna ägdes slottet av flera medlemmar ur familjen Douglas, tills det tragiskt förstördes i en brand 1789. Trots detta har slottet och dess historia fortsatt att fascinera och locka besökare från när och fjärran.