• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Trollegater

Vägbeskrivning

Trollegater, som ligger i närheten av Rimforsa i Östergötlands förtrollande landskap, är ett fascinerande resmål för alla som vill uppleva naturens underverk. Området är hem för några av Sveriges mest imponerande urbergsgrottor, skapade av naturens krafter under årtusenden. Efter istiden har detta område genomgått dramatiska geologiska förändringar som resulterat i ett nätverk av grottor och gångar redo att utforskas.

Hjärtat i Trollegater är Stora grottan, en plats omspunnen av gamla sägner om troll som en gång festade i dess djup. Denna grotta sträcker sig 110 meter in i berget och inbjuder till äventyr genom sina trånga passager och vidsträckta salar. Det är en sällsynt chans att dyka in i en värld bortom det vardagliga, där historien och mytologin känns nära.

Förutom Stora grottan kan besökare utforska en rad mindre grottor, var och en med sin egen unika atmosfär. Från det trånga "Jojes hål" till det mer lättillgängliga "Hästskon", erbjuder Trollegater något för varje nyfiken utforskare.

Men Trollegater är mer än bara en plats för grottutforskning. Det är även ett utmärkt utflyktsmål för en dag i det fria med familj och vänner. Vid parkeringen välkomnas du av en rastplats med grillhus där du kan njuta av en picnic under tak, oavsett väder. Med tillgång till torrdass är din komfort garanterad under besöket.

För de yngre äventyrarna finns en aktivitetsbana där de kan utmana sin balans och ha roligt bland stockar och stenar. Detta gör Trollegater till en perfekt destination för familjer. En markerad vandringsled leder dig direkt till grottornas ingångar, vilket gör det enkelt för besökare att på egen hand upptäcka områdets geologiska under.

Som en del av den större Östgötaleden erbjuder Trollegater dessutom utmärkta möjligheter för längre vandringar i den vackra omgivande naturen. Med dessa faciliteter är Trollegater fullt utrustat för att ge en komplett naturupplevelse, från spännande utforskning av grottor till lugna stunder i det gröna, lämpligt för besökare i alla åldrar och med olika intressen.

Det finns risker med att besöka en grotta, gör du ett besök är det på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Foto av Trollegater